Начало Formula E News Антонио Феликс да Коща на полпозишън в първия кръг от Формула Е

Антонио Феликс да Коща на полпозишън в първия кръг от Формула Е

68
0

Антонио Феликс да Коща от екипа на BMW Andretti ще стартира от първа позиция в еПри на Ад Дария в Саудитска Арабия, първи кръг от новия сезон 5 във Формула Е, в който пилотите участват с колите от второ поколение Gen2 с много по-мощна и издръжлива батерия.

Второ време постигна Том Дилман от NIO, който обаче беше дисквалифициран за неспазване на правилата. Така втората позиция на старта ще заеме Хосе Мария Лопес от Dragon Racing, следван от Себастиан Буеми от екипа на Nissan e.dams.

Заради необичайно лошото време в Риад и падналия силен дъжд, първата свободна тренировка бе отменена, а втората започна с забавяне. В крайна сметка квалификацията също започна с половин час закъснение. Заради това форматът й беше променен и квалификационните групи бяха само 2 вместо 4.

Във всяка пилотите можеха да направят 2 обиколки в рамките на 15 минути, като времената бяха комбинирани. Условията се подобряваха заради изсъхването на пистата. Най-бърз в група А беше Антонио Феликс да Коща от BMW Andretti – 1:17.728 мин, следван от Том Дилман от NIO и Хосе Мария Лопес от Dragon Racing.

Шампионът Жан-Ерик Верн от екипа на DS Techeetah остана едва 6-и. Дилман обаче беше дисквалифициран, тъй като направи много повече обиколки от разрешените 2, тъй като от отбора му не бяха разбрали правилно на колко има право пилотът.

В група B сесията бе спряна за 10 мин заради повреда в колата на Максимилиан Гюнтер. След подновяването на сесия Феликс Розенквист вървеше с много добро време, но сбърка на последния завой и се удари в предпазната стена. Бяха показани жълти флагове и така никой от пилотите във втората група не може да подобри това не водещите от А.

Съответно Да Коща, Лопес и Буеми запазиха първите 3 места на грида, а дебютантът Щофел Вандоорн от HWA зае 4-ото място, следван Сам Бърд и Жан-Ерик Верн. Състезанието е днес от 14:00 часа българско време.