Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари окупира първа редица в Испания

Ферари окупира първа редица в Испания

19
0

Михаел Шумахер ще тръгне от полпозишън в утрешната Гран при на Испания. Триумфът на Ферари и новата им кола F2003-GA днес бе пълен, след като Рубенс Барикело се нареди до съотборника си на първа редица. Трети и четвърти останаха пилотите на Рено Фернандо Алонсо и Ярно Трули.
Днешният успех бе 52-ри полпозишън в кариерата на Михаел Шумахер. Той го спечели, въпреки че в първия сектор изоставаше с 0,031 сек от времето на Барикело.
– Всъщност първият сектор беше добър. В деветия и единадесетия завой излязох извън линията. През целия уикенд Рубенс върви много добре и мислех, че ще трябва да се задоволя с второто място, но успях да го изпреваря – коментира германецът.
Шумахер бе единственият пилот, който даде време под 1:18 (1:17.762 мин).
Впечатляващо пето време постигна Дженсън Бътън (БАР). Съотборникът му Жак Вилньов обаче имаше доста трудности, след като в края на втората свободна сесия сутринта катастрофира. Техническият директор на тима Джеф Уилис обясни, че направена промяна в настройките на колата на канадеца е довела до дестабилизиране на задницата и ударът е следствие от лошия баланс.
Проблемите на Макларън и Уилямс продължиха и днес. В свободните тренировки сутринта Хуан Пабло Монтоя се въртя два пъти, като първият път спря в зоната за сигурност.
Ралф Шумахер се оплака от нестабилността на задницата, заради която пробва различни налягания на гумите и различни настройки на крилата. За квалификацията обаче и двамата пилоти на Уилямс не можаха да намерят по-добър баланс.
Кими Райконен пък изхвърча от трасето в квалификационната си обиколка и се прибра в пита без да я довърши. Финландецът ще тръгне утре последен. Шефът на Макларън Рон Денис прие провала на пилота си философски.
– Той е млад и ще прави още грешки. Но той води в класирането при пилотите и независимо какво ще се случи утре, ще продължи да води. Имаме добра стратегия и съм сигурен, че ще спечели точки – каза Денис.
Дейвид Култард кара с резервната кола в квалификацията, след като двигателят на състезателния му болид се повреди.