Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА прави очаквани промени

ФИА прави очаквани промени

61
0

На обявеното още преди няколко месеца заседание на Световната автомобилна федерация (ФИА) днес бяха приети няколко много важни промени, засягащи регламента за провеждане на кръговете от шампионата на Формула 1.
Може би най-важната промяна касае така наречения “teamorder”. Ръководството на отборите вече няма да може да нарежда на пилотите, дали да пропускат съотборниците си или не. Освен това се променя системата, по която ще се точкува представянето на пилотите. Първият ще получава отново 10 точки, вторият – 8 т., третият – 6 т., четвъртият – 5 т. и т.н. до осмо място като осмия ще получи 1 точка. За всеки уикенд ще бъде използван само по един тип сухи гуми от производител. Квалификацията ще се състои от две части: в петък ще има една сесия, като от нея ще зависи как ще стартират пилотите в същинската част на квалификацията в събота. Първият от петъчния ден ще стартира последен в събота, втория предпоследен и т.н. до края. Пилотите ще имат само по една бърза обиколка по време на съботната квалификация.
За сега отпада и състезанието в Белгия заради влизащата на 01.08.2003 г. забрана в страната за реклама на цигари. Така вероятно през следващата година ще има 16 вместо 17 състезания. Предстой обаче още едно гласуване на промените на конгреса на ФИА, който ще се състои на 12 декември тази година.