Начало Автомобили Fiat обновява Stilo, пуска и SUV

Fiat обновява Stilo, пуска и SUV

154
0

Италианската компания Fiat продължава усилено да разширява и обновява моделната си гама. В началото на следващата година ще се появи ново поколение на Stilo, а още тази есен ще дебютира и всъдеходен автомобил от класа SUV.

Новото Stilo ще има изключително ярка външност, която би трябвало да му помогне в борбата за лидерство в класа. Първото поколение на модела , макар че не стана бестселър, се продаваше доста добре благодарение на модерния си дизайн, богатото оборудване и добрата цена. Още повече, че разработката на колата (в това число и платформата му) струваше на Fiat само 1 млрд. евро, което бе един от най-добрите показатели в класа. Новото поколение, чиято разработка е в пълен ход, ще порасне на размери и ще има доста агресивен облик. Колата ще е базирана на удължена платформа от Opel Astra, което ще доведе до увеличаване на габаритите му и вътрешното пространство. Дизайнът на екстериора ще се различава коренно от германските му конкуренти и ще бъде изключително ярък, типично италиански. Голямата радиаторна решетка, плавните линии, съчетани с резки преходи, необикновените задни светлини – всичко това трябва да привлече поклонниците на италианския автомобилен дизайн. Гамата двигатели ще включва няколко бензинови мотора с обем от 1,4 до 2,4 литра, както и две версии на 1,9-литров турбодизел с различна мощност. Ще се предлага и топ-версията Abarth, в която ще се вгражда познатия от моделите на Alfa Romeo 3,2-литров бензинов агрегат V6 с мощност 250 к.с.

С предполагаема стартова цена от около 15 хил. евро новият Stilo ще бъде доста привлекателно предложение на европейския пазар, като планираните годишни продажби възлизат на 400 хил. автомобила. Първоначално ще се предлагат версии хечбек с три и пет врати, както и комби, а за по-късно е предвидена и появата на модификацията купе-кабриолет.

През септември във Франкфурт ще дебютира и първия истински SUV на италианската марка. В момента се провеждат усилени тестове на новия автомобил, който ще бъде и официалната кола на зимните олимпийски игри в Торино през 2006 г. Новият всъдеход е разработен съвместно с японската компания Suzuki (независимо от разтрогването на “брака” с GM) и използва нейна съвсем нова платформа. Моделът е оформен в стила на най-добрите в сегмента – Nissan X-Trail и Toyota RAV4, които ще бъдат и най-големите му конкуренти. Първоначално моделът ще се оборудва с два двигателя – бензинов V6 от Suzuki и 1,9-литровия фирмен турбодизелов мотор.