Начало Автомобили Fiat пуска новото Punto през есента

Fiat пуска новото Punto през есента

65
0

Новото поколение на бестселъра на Fiat – Punto ще дебютира през септември на автомобилното изложение във Франкфурт. Дизайнът на автомобила е дело на майсторите от студиото на Джорджето Джуджаро.

Новият Fiat Punto ще дели една платформа следващото поколение на Opel Corsa и ще се предлага както и досега в две версии – хечбек с три и пет врати. Модификацията с пет врати ще изглежда по-еднообемна от досегашния модел и се позиционира като семеен автомобил. За млади и енергични клиенти пък е предназначена версията с три врати, която наподобява спортно купе. Междуосевото разстояние от 2,6 м е запазено, но габаритите на колата са увеличени – дължината вече е 3,9 м, а височината 1,5 метра.

Освен общата платформа, в Punto и Corsa ще бъдат вграждани и редица други общи агрегати, като тази унификация е довела до намаляване с 25% разходите за производство. И двата автомобила ще имат напълно независимо окачване, като предното е McPherson. Дизеловите мотори, вграждани в Punto ще бъдат нови 1,3- и 1,9-литрови JTD M-jet с мощности 85 и 120/150 к.с., а бензиновите агрегати ще имат мощности от 60 до 130 к.с. Скоростните кутии ще са 5-степенна механична или 6-степенна автоматична трансмисия с възможност за ръчна смяна на предавките.