Начало Автомобили FIAT с печалба за първи път от 17 тримесечия

FIAT с печалба за първи път от 17 тримесечия

35
0

Най-големият италиански производител на автомобили – Fiat SpA, отчете печалба за изминалото тримесечие след 17 поредни тримесечия със загуба. Чистата печалба за изминалото четвърто тримесечие е възлязла на 38 млн. евро, в сравнение с реализираната за същото тримесечие на миналата година загуба в размер на 550 млн. евро. Продажбите на компанията са се повишили със 7.5% до 13.1 млрд. евро спрямо сравнимото тримесечие на миналата година. През август от компанията разкриха плановете си за инвестиции в размер на 10 млрд. евро през следващите три години и представянето на близо 20 нови модела на пазара. След положителните резултати акциите на компанията се повишиха с 23 цента, или 2.8%, до ниво от 8.38 евро за брой. От началото на годината акциите на компанията са се повишили с 11%.

От Fiat приключиха 2005 година с близо 7 млрд. евро в брой в сравнение с 6 млрд. евро в края на 2004 година. За цялата изминала година от компанията отчетоха печалба в размер на 1.3 млрд. евро благодарение на еднократните приходи в размер на 1.5 млрд. евро, платени от General Motors за прекратяване на джойнт-венчъра между двете компании.

От ръководството на компанията потвърдиха плановете си за реализиране на печалба за настоящата година в размер на 700 млн. евро и достигане на печалба до 2 млрд. евро за 2007 година. През септември от компанията представиха новия модел Grande Punto, който е най-добре продаваният модел на компанията и до момента от него са продадени 100 000 броя. Компанията е с пазарен дял от 6.5% от общите продажби на автомобили в Западна Европа, което е понижение спрямо 7.4% през предходната година. Пазарният дял на компанията в Италия е 30%