Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гасли наказан с 5 секунди, Перес взима последната точка

Гасли наказан с 5 секунди, Перес взима последната точка

56
0
Серхио Перес,Силвърстоун

Пиер Гасли бе наказан с 5 секунди добавено време заради инцидента в Гран при на Великобритания между него и Серхио Перес. Това означава, че той губи десетото място в състезанието на Силвърстоун, а мексиканският пилот взима последната точка.

Стюардите посочиха, че като цяло действията на пилота на Торо Росо били разумни, а съперникът му от Форс Индия оставил достатъчно място на трасето. Гасли обаче докоснал бордюра във върха на кривата на 16-и завой, което довело до удара с Перес.

„Това повлия сериозно върху възможността на Перес да се състезава в 17 и 18-и завои, благодарение на които Гасли имаше възможност да го изпревари. Стюардите постановиха, че вината е изцяло или в по-голяма степен на Гасли и макар инцидентът да бе лек, то той доведе директно до изпреварване. Ето защо се налага наказание от 5 секунди”, се казва още в решението.

Гасли бе казал по-рано, че е много щастлив отново да се класира в топ 10, особено след като не очакваше такова развитие на уикенда.

„Битката със Серхио бе сериозна. Видях възможност в последния шикан, докоснахме се, но в крайна сметка изпълних маневрата”, обясни той инцидента с Перес.

Серхио заяви, че не може да е напълно доволен от надпреварата. Той претърпя инцидент и в началото на състезанието.

„Изтървах задната част в опит да избегна ставащото пред мен, завъртях се и изведнъж се оказах в дъното на колоната. След това имах доста добро темпо и изпреварих много съперници. Възползвахме се максимално от колите за сигурност и се върнахме в точките. Два тура преди финала Гасли ме избута от пистата. Оставих му достатъчно място, но въпреки това се ударихме и загубих позиция. Вярвам, че маневрата му бе лоша. Радвам се, че ФИА взе мерки и ми върна точката”, коментира Перес.

С неговото десето място Форс Индия записа двойно класиране в точките в домашния си старт, тъй като Естебан Окон завърши седми.