Начало Други Георги Дончев с 2 първи места в Германия

Георги Дончев с 2 първи места в Германия

698
0

Георги Дончев продължи успешния си сезон с още три купи от 4-тия кръг на сериите DMV GTC, състезанията на Немската асоциация по моторен спорт, които се проведоха този уикенд на Нюрбургринг. В своя клас българският пилот завоюва две първи места в спринтовете и достойно второ място в ендюранс серията “Dunlop 60 minutes”, макар „зеленият ад“ да посрещна с типично тежки атмосферни условия Дончев и екипа му.

Петъчният ден в подножието на Айфел започна мрачно и предвещаваше трудности пред пилотите по 5,2-километровото GP трасе на Нюрбургринг. За представянето на Дончев не помогнаха и техническите проблеми, които правеха неговото Porsche GT3 Cup нестабилно на спиранията. Въпреки това обаче още на свободните тренировки Георги даде сериозна заявка за намеса в челото не само на своя клас, но и в генералното класиране.

Напук на проливния дъжд на първата официална тренировка той записа 9-то време в генералното класиране и второ в неговия клас 4, което определено бе отлично представяне. В квалификацията за първото спринт състезание на следващия ден Дончев абсолютно безапелационно спечели първата позиция в класа с повече от 3 секунди и половина пред втория Дюпре, а в генералното класиране това му отреди 14-та стартова позиция за първата надпревара в следващия ден.

Типично за околностите на Нюрбург времето взе драматичен обрат и слънцето се появи на старта на “Dunlop 60 minutes”. В квалификацията зад волана седна съотборникът на Жоро – Марвин Дийнст, който с време от 2:00.628 в най-добрия си тур отреди 11-то място на стартовата решетка и постави Porsche-то на Overdrive Racing – Schütz Motorsport само на 36 хилядни зад първите в класа Лаук и Блесинг.

След отличен първи стинт за българския пилот и повече от 30-минутна битка за позиции, известно време зад Safety Car и с отлично темпо, със сериозна преднина пред конкурентите, Дончев отстъпи мястото си в кокпита на Марвин, който затвърди позицията на отбора и тандемът завърши Dunlop 60 на 9-та позиция и с второ място в класа.

Съботният ден отново започна с мрачно време, но този път трасето бе сухо и квалификацията за втория старт от DMV GTC протече блестящо за Георги. Той успя да запише време от 2:01.771, което с повече от секунда и половина преднина пред Кристоф Дюпре му отреди първо място в класа и 12-та стартова позиция за следобедното състезание.

Първият спринт за пилотът на Overdrive Racing – Schütz Motorsport бе оспорван и интригуващ, още в началото Дончев успя да извоюва няколко позиции от 14-тото си място на старта, а напред в състезанието умело отне водачеството в класа на Дюпре като успя да удържи зад себе си и няколко автомобила от горния GT3 клас, единият от които дори допусна фатална грешка в борбата си с Дончев и предизвика излизането на Safety Car отново на пистата.

Това пък доведе до наказание за другия пилот с Porsche GT3 R (отново от най-високия клас), който в опитите си да отнеме 11-тата позиция на Георги го направи в зона с жълт флаг и бе наказан. Така победата в клас 4 остана за българина, а 11-тата позиция в състезанието го постави само зад автомобили от по-високия клас 1.

Във втория старт от DMV GTC битката бе още по-жестока. С още по-добра стартова позиция Жоро имаше възможност да се бори с още повече от „големите“ коли от клас 1. След доста зрелищни изпреварвания и борба отново с Алойс Райдер (наказания в предишния спринт пилот с Porsche GT3 R), със SLS-a на Бруно Щуки и R8-цата на Еви Айзенхамер, Георги в крайна сметка отново си извоюва победата в клас 4 и почетното 10-то място в челото на колоната.

Равносметката – безапелационна победа в клас 4 след два дни сред „Зеления ад“, битка с атмосферните условия, трудна за овладяване кола и силна конкуренция. Следващото предизвикателство пред Георги Дончев и неговия екип е през идния уикенд на пистата RedBull Ring в Австрия с поредния кръг от Porsche Sports Cup.