Начало Картинг Годишен финал на Любителския шампионат по картинг и закриване на сезон 2006...

Годишен финал на Любителския шампионат по картинг и закриване на сезон 2006 на писта „ЛАУТА”

33
0

С ГОДИШНИЯ ФИНАЛ на Любителския шампионат по картинг ще бъде закрит сезон 2006 на картинг писта „Лаута”. Стартът на високоскоростното състезание ще е на 05.11.2006г., неделя, от 10:00 ч.

В продължение на 7 месеца на пистата над 140 човека участваха в месечните турнири на шампионата и се бориха за квоти за финала. От тях 21 придобиха право да се състезават във финалния етап и ще премерят сили в надпреварата за голямата награда на писта „Лаута”, която този сезон е парична и в размер на 1 000 лв. Подгласниците на шампиона за 2006 година ще получат съответно 500 лв. /ІІ място/ и 200 лв. /ІІІ място/. Състезанието ще включва пилотиране в права и обратна посока на пистата. На по-леките състезатели ще бъдат поставени допълнителни тежести, а наблюдатели от БФКС ще следят за нарушение на правилата по време на стартовете. Участниците в големия финал на „Лаута” са най-добрите пилоти – любители с най-много постижения през годината. Средната им възраст е 23 години, има представители на 4 населени места и 2 държави – най-многобройни са пилотите от Пловдив, има състезатели от София, Чирпан и Любимец. Освен българи в състезанието ще участва и един англичанин – Кристофър Уолдок, който е на 12 години и през Юли завоюва второ място в месечната надпревара и правото да участва в последното за сезона състезание на „Лаута”. Рекордът за най-бърза обиколка в шампионата принадлежи на Димитър Чавдаров, който е завъртял 870-те метра на пистата само за 00:52,725 мин. по време на състезанието през април.
Любителският шампионат по картинг се провежда за четвърта поредна година на писта „Лаута” и е част от официалния календар на пистата. Организира се съвместно с Българската федерация по картинг спорт и Държавната агенция за младежта и спорта. Всички участници получават от Федерацията лиценз D, който им дава статут на лицензиран пилот – любител.