Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Грожан е само на 3 наказателни точки от това да пропусне състезание

Грожан е само на 3 наказателни точки от това да пропусне състезание

81
0

Ромен Грожан е само на 3 наказателни точки от това да получи строга санкция – пропускане на едно състезание. Пилотът на Хаас игнорира дълго време сините флагове, които му бяха показани, за да пропусне настигналия го с обиколка Люис Хамилтън. Грожан се бореше за позиция със Сергей Сироткин и не обърна внимание на настигналите го лидери. Това позволи на Верстапен да настигне плътно Люис и дори да опита атака, която обаче не беше успешна.

Затова французинът получи 5 секунди наказание от стюардите и 2 наказателни точки към състезателния си лиценз. Така те станаха общо 9 за последната 1 календара година и при още 3 т. в следващите 3 надпревари (Сочи, Япония и Остин) ще трябва да изтърпи забрана да не кара в едно състезание.

Състезателният директор на ФИА Чарли Уайтинг определи поведението на Грожан като един от най-лошите случаи на игнориране на сини флагове.

„Мисля, че Ромен напълно забрави златното правило на сините флагове, каза Уайтинг. – И то е, че ако си в битка, трябва да забравиш за нея и да дадеш път на другите. Много пъти съм напомнял това на пилотите. Беше толкова вглъбен в битката си със Сироткин, че се получи един от най-лошите случаи на неспазване на сините флагове, които съм виждал от много време.“

Самият Грожан се извини за случилото се. „Ако съм блокирал някой, това не е било нарочно. Смятам, че направих най-доброто, което можех. Борех се със Сергей, който се състезаваше като на картинг. И не можех да намаля. Пиер бе зад мен, а Сироткин точно пред мен. И когато го изпреварих, веднага пуснах Люис.“