Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън шокиран от полпозишъна

Хамилтън шокиран от полпозишъна

100
0
Валтери Ботас,Люис Хамилтън

Люис Хамилтън спечели неочакван полпозишън за Гран при на Унгария в квалификация, в която дъждът изигра най-голяма роля. Англичанинът призна, че успехът в сесията е шокиращ и за него, и за тима му Мерцедес.

„Нямах никаква представа какво е необходимо, за да се борим за полпозишъна. Преди последния ми опит знаех, че трябва да направя нещо изключително. Колата вървеше добре, турът стартира както трябва, но гумите бяха студени и се наложиха известни компромиси. Като цяло смятам, че обиколката бе много добра и в частност – последния сектор. Не знам дали постижението ми в тази част от трасето е сред най-добрите, но личното ми усещане е, че там постигнах разликата. Трябваше да съм търпелив и да избера точната позиция на пистата. Не бих могъл да съм по-щастлив”, коментира Хамилтън.

„Сериозен шок е, тъй като не очаквах подобно представяне. Мисля, че в края бях на около четири десети от секундата зад Кими, след това Валтери [Ботас] излезе напред. Но да заемем първа редица е невероятно, особено след като бяхме наясно, че не бихме могли да се борим за полпозишън на сухо. Ферари бяха твърде бързи, така че се съсредоточихме върху това да си свършим максимално добре работата. Трябва да опитаме да ги задържим зад нас и в състезанието.”

Ботас допълни, че сесията бе доста хаотична и се изискваше огромна прецизност от отборите, за да реагират на постоянно променящите се условия.

„Нашият тим свърши наистина страхотна работа. Не беше лесна квалификация. Беше лесно да сбъркаш и в крайна сметка всичко опря до един бърз тур. Аз подобрих времето си в последния тур, но в последните два завоя сцеплението бе много ниско и имаше известно пързаляне. Прекосих финала, знаейки, че съм на пол в онзи конкретен момент, но чаках да чуя дали Люис ме е изпреварил. Малко съм разочарован от крайния резултат, но в същото време се радвам, че точно тук заехме първа редица, защото позицията на грида е много важна”, обясни финландецът.