Начало Formula E News Хонконг посрещна Формула Е

Хонконг посрещна Формула Е

49
0

Третият сезон от световния шампионат за електрически автомобили Формула Е стартира този уикенд в Хонконг. Отборите пристигнаха преди няколко дни и бяха сърдечно посрещнати от организаторите.

Правителството на Хонконг дори публикува специално изявление, с което приветства екипи и пилоти.

„За нас е чест, че Хонконг еПри ще се проведе в града за първи път, както и се вълнуваме, че това е първата надпревара от сезона”, се казва в изявлението. „Надпреварата ще привлече както местни жители, така и чуждестранни посетители. Излъчването на състезанието по редица телевизионни канали и посредством социалните медии ще ни помогне да покажем пристанище Виктория на целия свят, да подсилим туристическата привлекателност на града и да утвърдим позицията си на събитийната столица на Азия. Надпреварата ще промотира и използването на електрически автомобили.”

Хонконг еПри ще се проведе в неделя (9 октомври) – за първи път в историята на шампионата. Състезанията по принцип са в събота.

Петима нови пилоти ще участват в сериите този сезон – Адам Карол, Маро Енгел, Мич Еванс, Хосе Мария Лопес и Феликс Розенквист. Така общият брой състезатели, участвали в първенството, става 47. От тях 9 са карали във всеки кръг на Формула Е от създаването й до сега – Даниел Абт, Сам Бърд, Себастиен Буеми, Жером д’Амброзио, Лукас ди Граси, Нелсън Пике младши, Нико Прост, Стефан Саразен и Бруно Сена.

Хонконг еПри ще е първи старт за отборите на Ягуар и Techeetah. Жан-Ерик Верн пък ще стане първият пилот, състезавал се за три различни отбора в шампионата. Понастоящем той е част от екипа на Techeetah, а преди това кара за Андрети и DS Върджин Рейсинг.

Рено еДАМС е единственият тим, печелил точки във всеки Формула Е старт. Абт Шефлер Ауди Спорт, DS Върджин и Вентури печелеха точки във всички състезания през втория сезон.

Буеми има серия от 16 поредни надпревари, в които се класира в точките. Серията му започна в Лонг Бийч през първия сезон. Той държи и рекорда за победи – 6, следван от Ди Граси с 4, Бърд и Прост – по 3, Пике и Д’Амброзио – по 2, Антонио Феликс да Коща – 1. Ди Граси е с най-много подиуми – 13, Буеми има 11, Д’Амброзио – 6, Пике, Бърд и Прост – по 5. Рекордът за полпозишъни отново е на Буеми – 6, а за суперпол – на Прост (7).