Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън: Сироткин направи неуважителна маневра; Фетел ядосан на ФИА за меренето

Хамилтън: Сироткин направи неуважителна маневра; Фетел ядосан на ФИА за меренето

122
0
Люис Хамилтън, Себастиан Фетел
снимка: Спас Генев

Люис Хамилтън заяви след квалификацията за Гран при на Бразилия, че Сергей Сироткин е извършил „неуважителна маневра” по време на Q2, когато двамата едва не се удариха. Пилотът на Мерцедес имаше и друг инцидент, при който Кими Райконен трябваше рязко да свие, за да не се сблъскат. За него обаче Люис се обади по радиото още по време на сесията и каза, че не е разбрал накъде ще тръгне финландецът, за да му направи път.

„Всички бяхме в загряващи обиколки – и аз, и Сергей, както и всички пред мен. Валтери [Ботас] бе пред мен и намаляваше, за да си осигури свободно пространство, така че и аз сторих същото. Внезапно видях приближаващ с висока скорост автомобил. Тръгнах наляво, той също се бе насочил натам. Но не бе в бърз тур, така че не знам какво си мислеше. Всички знаем как се поддържа разстояние (на пистата). Беше неуважителна маневра. Опитвах да се махна от пътя му, а той стигна завоя и намали. Някак странно беше, както и напълно ненужно, защото зад него имаше известно пространство. Надявам се да си вземе поука”, заяви Хамилтън.

Близо час след квалификацията нямаше съобщения за разследване срещу Хамилтън за който и да е от двата инцидента. Това срещу Себастиан Фетел обаче започна още по време на сесията. Немският пилот на Ферари не изключи двигателя си, качвайки се на кантара на ФИА, който и повреди при слизането си. Неспазването на инструкции на официални лица бе причината да бъде извикан при стюардите след финала на сесията.

В доклада на техническия делегат на ФИА Джо Бауер се казва: „В 15:27 часа по време на втория квалификационен сегмент пилотът на кола №5 отказа да изключи двигателя, когато бе извикан за теглене. Болидът бе избутан върху кантара и премерен с работещ мотор, което затрудни постигането на стабилен резултат. След тегленето пилотът подкара автомобила и при това си действие счупи кантара. Тъй като състезателят не следваше инструкциите и компрометира процедурата пренасочвам въпроса към стюардите.”

Самият Фетел бе недоволен от факта, че изобщо бе повикан за мерене от ФИА по време на квалификацията.

„Не би трябвало да ни привикват, когато условията са толкова променливи. Смятам, че е нечестно, когато го правят. Исках да побързат”, заяви Себастиан.