Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хаас официално подаде протест срещу дисквалификацията на Грожан

Хаас официално подаде протест срещу дисквалификацията на Грожан

59
0
Ромен Грожан,Хаас

Екипът на Хаас официално подаде протест срещу дисквалифицирането на Ромен Грожан в Гран при на Италия. Французинът завърши на 6-а позиция, но след финала стюардите на Монца постановиха, че подът на болида му не отговаря на правилата.

В решението на стюардите се посочва, че е нарушена точка 3.7.1 D от правилника, според която: „Повърхността, образувана от всички части, разположени върху основната равнина, трябва да има радиус от 50 мм (+/- 2 мм) при всеки ъгъл, гледан непосредствено под колата, като това се прилага след определяне на повърхността.”

От ФИА обявиха, че на 25 юли е била издадена техническа директива вследствие искане на Рено за уточнение по точка 3.7.1 D. На отборите е било дадено време до Гран при на Италия да направят необходимите промени по автомобилите си.

От Хаас изтъкнаха, че при техния тим може да има забавяне от доставчиците на елементи, изтъквайки и задължителната лятна пауза. ФИА обаче разясни, че ако до Монца колите им не отговарят на правилото, то съперници може да подадат протест срещу тях, като това в крайна сметка стори Рено.

Още след обявяването на дисквалификацията спортният шеф Гюнтер Щайнер заяви, че американският тим има намерение да обжалва решението, като отборът имаше 96 часа да реши дали да го направи.

„Не сме съгласни с решението на стюардите да накажат нашия отбор, заяви Щайнер. – Силно вярваме, че 6-ото ни място в Гран при на Италия трябва да се запази. Затова оспорваме решението на комисарите.“