Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на полпозишън в Испания, първа редица за Мерцедес

Хамилтън на полпозишън в Испания, първа редица за Мерцедес

90
0

Люис Хамилтън с Мерцедес ще стартира от първа позиция в Гран при на Испания на пистата Каталуня, 5-и кръг от шампионата на F1. Пилотът на Мерцедес постигна най-добро време в 3-ата част на квалификацията – 1:16.173 мин и изпревари само с 40 хилядни своя съотборник Валтери Ботас.

Трети остана Себастиан Фетел с Ферари, който както и 4-ият Кими Райконен бяха по-бързи с гумите софт спрямо суперсофт и постигнаха с тях най-добрите си времена в Q3. От трета редица ще потеглят пилотите на Ред Бул Макс Верстапен и Даниел Рикиардо, като австралиецът също бе по-бърз с меките гуми.

Кевин Магнусен беше най-добър от останалите – 7-и, следван от Фернандо Алонсо с Макларън, който за първи път този сезон стигна до 3-ата част на квалификацията. Карлос Сайнц с Рено и Грожан с втория болид на Хаас допълниха топ 10.

След първата част на квалификацията отпаднаха Хартли, чиято кола не бе готова след катастрофата в 3-ата тренировка, Строл, Сироткин, Ериксон и изненадващо Хюлкенберг с Рено след проблеми с колата. Ланс дори катастрофира в последните секунди от сесията на завой 12. Най-бърз беше Фетел със суперсофт гуми, следван от Верстапен, Райконен и Рикиардо. Хамилтън и Ботас бяха 5-и и 6-и, а Алонсо зае 8-ото място, като преодоля тази част с гумите медиум.

 

 

Във втората част Фетел постигна най-добро време, като слезе под 1:17 мин за обиколка и то с гумите софт. Райконен бе втори на 0.2 сек, следван от Ботас, Хамилтън, Верстапен и Рикиардо. Всички тези пилоти направиха бързите си обиколки с типа софт, с който ще стартират и в състезанието утре. След тази фаза отпаднаха Перес, Льоклер, Окон, Гасли и Вандоорн. Така Алонсо за първи път този сезон достигна до Q3.

 

 

При първите опити в 3-ата част Хамилтън направи страхотна обиколка за време 1:16.491 мин и изпревари с 3 десети Верстапен и Рикиардо. Ботас беше 4-и на 0.4 сек, а Фетел едва 5-и на 0.7 сек. Райконен допусна грешка още на първия завой и се отказа от обиколката си. 

 

 

В следващия си опит Даниел подобри времето си, въпреки че използва по-бавния тип софт. Райконен също сложи софт за втория си опит и се изкачи на второ място. Хамилтън обаче свали още 0.3 сек и поведе с 1:16.173. Ботас се доближи на 40 хилядни от съотборника си и стана 2-и, а Фетел също със софт направи отлична обиколка и зае 3-ото място, само на 0.132 сек от Хамилтън. Райконен остана 4-и, следван от Верстапен и Рикиардо с двете коли на Ред Бул.