Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън с убедителна победа на Каталуня, двоен триумф за Мерцедес

Хамилтън с убедителна победа на Каталуня, двоен триумф за Мерцедес

91
0
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън с Мерцедес постигна убедителна победа в Гран при на Испания, 5-и кръг от шампионата във Формула 1. Триумфът на Сребърните стрели беше двоен, след като втори завърши Валтери Ботас. След грешка в стратегията и ненужен втори питстоп Себастиан Фетел остана едва 4-и, като се движеше пред Ботас преди бокса си. Подиумът допълни Макс Верстапен, който с повреди по предното крило успя да задържи зад себе си Фетел.

На старта поведе Хамилтън пред Ботас, но в първия завой Фетел мина пред финландеца с късно спиране от външната страна и стана втори. По-назад Ромен Грожан се завъртя и Нико Хюлкенберг се удари в него. Гасли не успя да избегне инцидента и също отпадна, а на трасето излезе колата за сигурност.

 

 

При рестарта в 7-ата обиколка Хамилтън дръпна уверено напред пред Фетел. Следваха Райконен, Верстапен, Рикиардо и Магнусен, който изпревари Сайнц. Последният бе минал пред Кевин след старта. Алонсо загуби 3 места на старта и беше 11-и. Пилотът на Макларън бързо се справи с Окон. Хамилтън само з аняколко обиколки се откъсна на над 6 сек пред Фетел, а Ботас бе на 1.5 сек зад него.

 

 

В 18-ата обиколка Фетел влезе в бокса за нови гуми медиум. След 2 обиколки и Ботас мина през бокса за средни гуми, като се върна малко зад Себастиан, който в същото време изпреварваше Магнусен. В 25-ата обиколка Райконен получи проблем с колата и намали темпото. Тур по-късно Хамилтън също сложи медиум и се завърна далеч пред Фетел. Кими пък се прибра в бокса в 27-ата и отпадна от състезанието.

 

 

Начело бе Верстапен, който още не бе спирал в бокса, следван от Хамилтън, Рикиардо, също не минавал през пита за нови гуми, и Фетел. В 35-ата обиколка Макс сложи нови гуми медиум, а след това същото стори и Рикиардо. Така поведе Люис на 10 сек пред Фетел и на 12 пред Ботас. Следваха Верстапен и Рикиардо. В 40-ата обиколка Окон отпадна след повреда в задвижващата система. В Мерцедес попитаха Ботас дали с тези гуми ще може да изкара до финала. Той каза, че гумите за момента са постоянни.

 

 

В 42-ата Фетел направи втори стоп, след като заради отпадането на Окон бе назначен режим на виртуална кола за сигурност. Той се върна на пистата 4-и. Малко преди рестарта Верстапен се удари в изостаналия с обиколка Строл, като част от предното му крило се счупи. Той обаче остана на пистата и беше пред Фетел, чийто питстоп бе забавен малко.

 

 

До финала германецът обаче така и не можеше да доближи плътно Верстапен, а много напред бяха Хамилтън и Ботас, които поддържаха отлично темпо с гумите медиум. При Валтери износването беше по-високо, но той не загуби скорост и Мерцедес взе двойна победа. Така се оказа, че влизането на Фетел за втори път в бокса е било напълно ненужно, което коства на Себастиан 2 позиции на финала 4-и, зад Верстапен. Пети завърши Рикиардо, а 6-и Магнусен. Топ 10 допълниха Сайнц, Алонсо, Перес и Льоклер.