Начало Рали Хирвонен спечели рали Япония

Хирвонен спечели рали Япония

28
0

Мико Хирвонен (Форд) взе трета победа в кариерата си, спечелвайки рали Япония. Финландецът изпревари Дани Сордо (Ситроен) и Хенинг Солберг (Форд), след като от надпреварата последователно (само за ден и половина) отпаднаха претендентите за световната титла Маркус Грьонхолм и Себастиен Льоб, както и повелият в началото Яри-Мати Латвала.
Сордо се приближи за малко до Мико, но пилотът на Форд скоро си върна аванса, кара внимателно през последния ден и се поздрави с успеха.
Беше толкова трудно този уикенд. Когато дойдохме тук, единствената цел беше да опитам да помогна на Маркус в битката срещу Себастиен и ние точно това направихме. Сега чакам Маркус да ме черпи една голяма бира – заяви Хирвонен след финала.
По-големият брат Солберг се бори със Сордо през първия ден, но изостана, след като пилотът на Ситроен намери добро темпо. След това Хенинг кара крайно консервативно, за да е сигурен във втория си подиум за сезона.
Битката за четвъртото място бе в центъра на вниманието през втората половина на последния ден, като в крайна сметка съотборникът на Солберг старши в Стобарт Матю Уилсън успя да настигне и да задмине Луис Перес Компанк (Мунчи Форд). Британецът бе на почти 22 секунди зад съперника си в началото на състезателния ден, което направи постижението му още по-значимо. И за двамата пилоти това е най-добро класиране в състезание от световния рали шампионат.