Начало Рали Интервю със Себастиан Льоб, част първа

Интервю със Себастиан Льоб, част първа

92
0

Седмица след инцидента си с планинския си велосипед, със Себастиан Льоб разговаряхме за процеса на възстановяването му и неговите цели в следващите няколко седмици. Световният шампион бе принуден да не участва в рали Турция, но все още таи надежда да се завърне преди края на тазгодишния шампионат.

– Себастиан, как се чувстваш сега?

– Добре съм, въпреки че не мога да спя добре в момента. Болката е доста силна и я усещам повече през нощта. Независимо как се чувствам обаче, се опитвам да бъда позитивно настроен. Ситуацията не мога да я приема. Смешно е, когато някой се движи с 200 км/ч по тесни пътища, заобграден от дървета, да си стои вкъщи след инцидент с велосипед. Но така стоят нещата. Не мога да върна времето назад. Но моята цел е да се възстановя възможно най-бързо.

– Имаш ли представа колко време ще ти отнеме, за да се възстановиш на 100%?

– Не, както казва докторът, строго индивидуално е. Някои се възстановяват по-бързо от други. Единственото сигурно, което знам е, че няма да съм готов за Турция. Но не губя надежда за останалите 3 ралита. Знам, че е твърде рано да се каже, но първите знаци показват, че оздравянето ми протича по-бързо от очакваното. Имах няколко окуражителни физиотерапевтични упражнения. Видях се с доктора тази сутрин и той ми каза, че всичко върви добре. Така че, ако се абстрахирам от болката, мога да съм оптимист.

– Има ли някакви медицински изследвания, които ще ти се правят скоро?

– Да, имам няколко, които се правят периодично. Имах един в петък и един днес. За мен се грижи д-р Фарон – този, който ме оперира. Той е специалист по травми в раменната област. Каза ми, че що се отнася до подвижността, съм напреднал, което е добър знак! Отокът на ръката ми спада по-бързо от очакваното. Д-р Фалон предпочита обикновено да е песимист, защото не иска да дава фалшиви надежди. Така че, когато той каже, че нещата се подобряват, тогава съм наистина радостен.

– Имаш ли график за рехабилитация?

– Посещавам 3 пъти седмично болницата, за да ми прегледат ръката. Обездвижиха я, за да не мога да я ползвам. Въпреки това, трябва да правя някои упражнения за пръстите и частта и до лакътя, за да запазя подвижността и. Имам шина, която държи ръката ми до тялото, но мога да я махам, докато правя упражненията. Посещава ме физиотерапевт на всеки 2 дни. По-чести посещения от това не биха помогнали. Правя точно, каквото ми казват лекарите. В момента се уча да съм търпелив, това е най-трудната част.

– Освен нея, какво още правиш сега при възстановяването си?

– В момента, не много. Попитах лекаря дали мога да потренирам малко в салона на велосипед… този път на такъв, здраво хванат за земята с големи болтове! (смее се) Отговори ми, че ще е възможно до няколко дни, но без да претупвам останалите занимания. Все още усещам ефекта от операцията. Ще трябва да изчакам малко повече.

– Така че ти използваш своята PlayStation?

– Да, играя доста на нея, като съм и сложил волан, използвайки само едната си ръка, като турист, отиващ на юг през лятото и каращ колата си. Малката разлика е, че другата ми ръка е до корема.

– Ако Маркус Грьонхолм отпадне в Турция, ще станеш световен шампион. Все пак ще се опиташ ли да се върнеш за оставащите 3 кръга от шампионата в такъв случай?

– Аз не съм този, който решава. Докторите ще ми кажат, ако мога да се върна. Ако те ми кажат, че съм готов за Австралия, можете да сте сигурни, че ще съм на линия! Ако не съм на 100% готов след Нова Зеландия и Маркус спечели 3-те ралита, тогава ще се наложи да обмислим вариант да взема участие в рали Великобритания, за да спечеля нужните ни точки за третата ни световна титла… ако е безопасно за рамото ми. Но, вътре в себе си се надявам да се върна преди рали Великобритания.