Начало Други Иван Влъчков се надява да направи пълен сезон в GT4

Иван Влъчков се надява да направи пълен сезон в GT4

67
0

Двукратният шампион на писта у нас в клас Туринг Иван Влъчков се надява да направи пълен сезон в европейските серии GT4 с екипа на Росен Даскалов и българския болид Sin Car R1. Вчера Иван беше гост в предаването „На Скорост“ по БНР Стара Загора, в което говори за кариерата си досега в моторния спорт, успехите в нея и плановете за 2018 г.

Дали ще успее да кара през целия сезон обаче зависи и от това дали екипът на Влъчков ще намери спонсори, за да изкара Иван целия сезон. През миналата година той участва в 3 кръга, като и в 3-те се представи много добре. По думите му колата му допада много и е лесна за каране.

В предаването Иван разказа за началото в моторния спорт, което идва с картинга. Той на шега отива да кара на пистата на ЦСКА. Баща му Стамен, който е и негов личен мениджър, го води. „В началото бях скептично настроен, разказа Иван пред водещата Мария Стефанова. – Не ми се караше. Исках да съм на площадката, като нормалните деца. Но отидохме и още след първото качване направих 110 обиколки. След това разбрахме, че има школа и се записах.“

Професионалната си кариера Иван започва когато е на 10 години, като първото му състезание е в Хасково в клас Ротакс Джуниър при лошо условия и сняг на трасето. Следва шампионска титлата в класа след няколко години и достигане до клас KZ. През 2016 г. Влъчков премина към състезанията на писта в клас Туринг, печелейки титлата 2 години поред.

Той обаче признава, че картинга е най-добрата тренировка: „Дори пилотите от Формула 1 карат картинг. Няма пилот, който да не кара картинг. Затова при първото ми състезание в колата имах усещането, че свърши за отрицателно време. Дори не се бях уморил и задъхал и не разбрах кога е свършило.“

За шампионата на Затворен маршрут у нас Иван ще кара отново с Хонда Сивик, но тази година ще има и по-голяма конкуренция в класа в лицето на Давид Будев, който също ще кара за екипа на Влъчков с миналогодишната тренировъчна кола, която също е Хонда Сивик.

Влъчков специално призова всички шофьори у нас да бъдат по-внимателни и безопасността за тях винаги да бъде на първо място. „Състезанието не е на пътя. Състезанието е на пистата, заяви Влъчков. – Всеки може да се обърне към мен и като имаме тестове на писта, да дойде с неговата кола и да покара.

Аз мога да му помагам. Пътят не е писта. Всеки ден слушам как у нас е станала някаква катастрофа, дразня се и ми става неприятно. Винаги трябва да се мисли докато се кара. Винаги трябва да се има едно наум какво може да се случи.“