Начало Автомобили IVECO Daily: 40 години успехи

IVECO Daily: 40 години успехи

307
0

IVECO Daily празнува 40 години постижения в иновациите, универсалността и ефективността на лекотоварните автомобили. Откакто за пръв път излезе на пазара през 1978 г., моделът постоянно внедрява нови технологични решения, които променят целия отрасъл: от използване на шаси от камион със задно задвижване и независимо предно окачване до въвеждане на технологията Common Rail през 1999 г. – първи в света – или усъвършенстваната електронна програма за стабилност (ESP) за контрол на поведението на автомобила при управление и спиране.

През годините Daily непрекъснато се е развивал в съответствие с променящите се нужди на потребителите, но винаги е оставал верен на своето ДНК. Моделът е пионер в използването на ефективни и екологосъобразни технологии във време, когато нуждата от тях става все по-важна в транспортния сектор. Към днешна дата моделът изпреварва конкурентите в отрасъла по отношение на устойчивото развитие с уникалната концепция Daily Blue Power: гама товарни автомобили, които освобождават превозвачите от ограниченията на строгите екологични разпоредби и които са удостоени с титлата „Международен ван на годината за 2018“.

Над 3 милиона автомобила Daily, произведени на 3 континента, движещи се по пътищата на 110 държави, са доказателство за популярността и изключителния капацитет за адаптиране на този модел към специфичните нужди на нашите клиенти по целия свят.

Пиер Лают, президент на марката IVECO,  коментира: „Тази година отбелязваме важен етап от живота на Daily – фамилия автомобили, която предвожда развитието в този отрасъл от самото начало и 40 години по-късно стои начело в прехода към устойчив транспорт. През цялата си дълга история моделът се радва на огромен успех както сред транспортните оператори, така и сред експертите в отрасъла, печелейки многобройни награди по целия свят. Това е автомобил, който винаги е бил ориентиран към бъдещето, предвиждайки нуждите на потребителите, като същевременно е оставал верен на своите основни ценности като гъвкавост, надеждност и ефективност – идеален делови партньор в бизнеса и специалист по екологичната устойчивост.“ 

Днес Daily е в авангарда на индустрията, а успехът на модела се основава на историческите му предимства, които съставляват неговото ДНК – първото от които е уникалното шаси, което му дава здравината и универсалността, с които е прочут. Носещата конструкция с напречни греди от специална стомана с П-образен профил е най-добрата платформа за производителите на специализирани каросерии, подходяща за адаптиране към разнообразни приложения, като например кемпери, куриерски автомобили, сметосъбиращи автомобили, самосвали, кранове, автомобили за обществени услуги, репатраци, линейки.

Моделът е спечелил признание за своите уникални характеристики, като например задвижване на задните колела и версията 4×4. Той предлага най-широката гама от варианти в отрасъла с общо тегло от 3,3 до 7,2 тона и товарен обем от 7,3 m3 до 19,6 m3. Неговите модерни решения използват технологиите, за да повишат производителността и комфорта, да осигурят по-добра свързаност и да намалят общата цена на притежание, отразявайки „бизнес инстинкта“ на модела и превръщайки го в съвършения делови партньор.

С гамата Blue Power той е лидер по отношение на устойчивостта, като изпреварва бъдещето с най-модерните дизелови и алтернативни горивни технологии: Daily Euro 6 RDE 2020 Ready – първият лекотоварен автомобил, готов за регулациите RDE (емисии при реално шофиране) за 2020 г.; Daily Hi-Matic Natural Power – първият лекотоварен автомобил, работещ с компресиран природен газ, с 8-степенна автоматична скоростна кутия и Daily Electric с нулеви емисии. Тази гама предлага идеалното решение за неограничени доставки в градски и крайградски зони, осигурявайки денонощен достъп до градските центрове с най-строгите регулации за ниво на шума и емисиите.

 

40 години в авангарда на отрасъла, задавайки нови стандарти

1978: първият Daily е ван с обем 17 кубически метра и вътрешна височина 210 см – за пръв път в отрасъла – задвижван от 2,5-литров дизелов двигател.

1984: гамата се разширява с първия Daily 4×4.

1985: TurboDaily е първият лекотоварен автомобил, използващ турбодизеловата технология.

1992: първият екземпляр слиза от производствената линия на завода във Валядолид, Испания

1996: предлаганата гама на Daily се разширява вече с избор между два двигателя: 2,5-литров турбодизелов и нов, по-мощен двигател с работен обем 2,8 литра.

1998: ECODaily е първият лекотоварен автомобил с двигател, работещ с компресиран природен газ (CNG).

1999: второто поколение Daily излиза на пазара и моделът веднага е коронован „Ван на годината за 2000“ – това е първият автомобил в отрасъла, който използва технологията Common Rail.

2000: Производството започва в Бразилия, в завода в Судзара.

2004: гамата на Daily се разширява още повече с по-големия 3,0-литров турбодизелов двигател с мощност до 176 к.с.

Същата година започва и производството на Daily в Китай.

2006: Нова конструкция и въвеждане на ESP (електронна програма за стабилност), която контролира поведението на автомобила при управление и спиране.

2009: широката гама се разширява още повече с включването на 7-тонна версия.

Също през 2009 г. е пуснат в продажба и иновативният Daily Electric.

2010: Daily достига знаменателните 2 милиона продадени автомобила в целия свят.

2014: излиза третото поколение Daily и веднага е короновано за „Ван на годината за 2015“. Моделът завладява пазарите и печели многобройни награди по целия свят. Богатият избор от варианти включва чисто новия Daily Hi-Matic, оборудван с изключителната 8-степенна автоматична трансмисия на IVECO, който тутакси се превръща в бестселър.

2016: Daily Euro 6 продължава успешния ход и вдига още по-високо летвата на ефективността с модерни функции като интелигентната система EcoSwitch PRO, която автоматично намалява въртящия момент, когато е необходимо, без намесата на водача, понижавайки разхода на гориво без компромис с производителността. Моделът също така въвежда ново ниво на свързаност с революционното си приложение BUSINESS UP.

2017: на пазара е представена устойчивата гама Daily Blue Power с уникален избор от три технологии за задвижване: електричество, природен газ и най-усъвършенствания дизелов двигател на пазара, готов за регулациите RDE (емисии при реално шофиране) за 2020 г. три години по-рано. Той спечели приза „Ван на годината за 2018“.