Начало Formula E News Ягуар създава поддържащ шампионат на Формула Е с електрически коли

Ягуар създава поддържащ шампионат на Формула Е с електрически коли

208
0

Ягуар ще създаде едномарков шампионат с електрически автомобили, който ще бъде поддържащ такъв на Формула Е. Това ще е първото първенство, което ще се провежда със серийни електрически автомобили. То ще започне през 2018 г.

Шампионатът ще се казва Jaguar I-PACE eTROPHY и ще се провежда на трасетата, където ще са състезанията и от Формула Е. Това ще се случи от сезон 2018/2019 г., който по всяка вероятност ще започне през есента на 2018 г.

Детайли за техническата спецификация на колите още няма. Очаква се такава да не бъде налична до началото на следващата година. Бе съобщено обаче, че шампионатът ще се състои от 10 кръга, което предполага, че ще има състезания на всички писти от Формула Е.

Пилотите ще бъдат общо 20, включително VIP такива за всеки кръг. Форматът на всеки кръг ще се състои от свободна тренировка, квалификация и 30-минутно състезание.

Началото на шампионата ще съвпадне с представянето на модела I-PACE, който ще е първият изцяло електрически автомобил на Ягуар Ленд Роувър през втората половина на 2018 г. Състезанията ще се провеждат с базирани на модела I-PACE коли.

Ягуар стана част от Формула Е през отминалия сезон 2016/2017 г., като завърши на последно място сред отборите. Той обаче бе обявен от компанията като учебен, без да се гони каквото и да е класиране.