Начало Автомобили Карл Едуардс излъга Джими Джонсън в Атланта

Карл Едуардс излъга Джими Джонсън в Атланта

59
0

Младият талант Карл Едуардс победи по уникален начин далеч по-именития Джими Джонсън в 4-ия кръг от НАСКАР на овала Атланта в неделя.

Борещият се вече трети сезон за титлата Джонсън, поведе малко след старта на състезанието и умело пазеше лидерската си позиция чак до края на надпреварата. Само при масови влизания в бокса, той губеше лидерството, което моментално след рестарт при жълти флагове си връщаше. Стартирал втори и доминирал през почти всичките 500 мили, Джонсън беше почти сигурен победител, до момента в който поддържалия през голяма част от състезанието неговото темпо Карл Едуардс не изригна като вулкан последните 2 обиколки.

Поредното откритие на Джак Ръш натисна газта докрай и опита невъзможното – да изпревари Джими Джонсън. Джонсън обаче, видимо се затрудняваше да удържа Едуардс, беше с износени гуми и на влизането в последния завой, Едуардс мина по високата траектория на овала, опитвайки да излезе от него с по-висока скорост от Джонсън. Метри преди финала, двамата се оказаха един до друг и дори след допир гума до гума, Джонсън не можа да спре върхлитащия Едуардс, който спечели с няколко сантиметра на финала. Полудял от щастие, Едуардс не можеше да осъзнае какво е направил след финала. Успехът му, постигнат по подобен начин ден по-рано в състезанието от Буш сериите пък, направи този уикенд за него ‘най-великия в кариерата’, както той сам отбеляза.

Трети в състезанието завърши друг силно представящ се пилот от Ръш Рейсинг – Грег Бифъл, а четвърти е Марк Мартин, каращ за същия тим. Големите съперници на Джонсън в борбата за титлата – неговия съотборник Джеф Гордън и Кърт Буш от Ръш Рейсинг бяха въвлечени в масово меле, станало още на старта, след развяване на зеления флаг. Освен тях, жертви се оказаха още Мат Кенсет, Боби Лабонте, Джеф Бъртън и още 6 коли. Състезанието бе спряно моментално с червен флаг и бе рестартирано минути по-късно. Кърт Буш нямаше сериозни повреди по шасито си и продължи. Проблемите му обаче дойдоха по-късно през състезанието, когато той спука гума заради изкривения преден калник и по този начин завърши по-назад, въпреки че до един момент беше пети. Джеф Гордън пък се включи в състезанието с над 70 обиколки изоставане и завърши много назад, също както и Лабонте.

От всичко това, въпреки загубата си, Джими Джонсън реално спечели и натрупа преднина в генералното класиране, като зад него вече е Бифъл на 82 точки, Едуардс – на 87, Буш – на 103, Марк Мартин – на 141. Постигналият пол позишън този кръг в Атланта Райън Нюман е шести на 165 точки от лидера. Джеф Гордън пък изпадна от топ 10 в генералното класиране.

След 2 седмици, шоуто НАСКАР продължава, този път на мини-овала в Бристол, щата Тенеси.