Начало Картинг Картинг сезонът открит. Стартира любителския шампионат по картинг CFKC.

Картинг сезонът открит. Стартира любителския шампионат по картинг CFKC.

417
0

В събота, 29 март, стартира четвъртият сезон на Club F1 Kart Championship, на писта Бенковски в София. Шампионатът се провежда 4-та година поред и дава възможност на феновете на автомобилните състезания да усетят тръпката в надпреварите, без да е нужно да се занимават професионално с това.

Първият кръг се проведе за поредна година на писта Бенковски и в него взеха участие голям брой ентусиазирани състезатели – общо 22-ма. Битката за първите места беше доста ожесточена и въпреки наличието на някой и друг инцидент, като цяло надпреварата премина под знака на чистото мъжко каране и борба.

Челните места отново бяха окупирани от „обичайните заподозрени”, като още на квалификацията, първи беше миналогодишния шампион Николай Димитров, следван от Никола Николов и вицешампиона за 2007 г. – Илиан Димитров.

В първата гонка участваха 10 състезатели. Битката там се оказа най-сериозна, тъй като логично – от тази гонка зависи победата в състезанието и разпределението на най-големия брой точки. И в двата манша, в челото нещата преминаваха що-годе спокойно, но в по-задната част на колоната, се водеше ожесточена борба за всяка позиция. В крайна сметка, победата в състезанието грабна Николай Димитров, следван от съотборника си Красимир Цолов. Трети остана Никола Николов.

Във втората и третата гонка, нещата преминаваха много по-спокойно, като в тях можеше да се наблюдава в известна степен битка между опита на вече участвали в CFKC състезатели срещу „младостта” на абсолютните дебютанти, които не бяха малко. В крайна сметка опитът победи и първите три места във втората гонка спечелиха Георги Шопов, Марио Динолов и Чавдар Варийски.

Добро общо впечатление оставиха всички дебютанти, които показаха добра дисциплина, точност спрямо правилника и най-вече – огромен ентусиазъм и желание. Александър Хаджиев показа стабилно каране и в двата манша на трета гонка, заемайки второто място. Венцислав Цонев, въпреки крехката си възраст от 14 години и още по-крехкото си тегло, наложило добавянето на много сериозен баласт в карта му, показа добри умения и усет, борейки се в състезателни условия с другия новак – Красимир Минкин. Въпреки че имаше сериозни проблеми в състезанието, голямо уважение заслужава 15-годишната Катя Вълчева, която до последно не се отказа и закара своя карт до финала и в двата манша.

Неофициално класиране след Бенковски:

 
Пилоти
 1. Н. Димитров      30
 2. Кр. Цолов        25
 3. Н. Николов       22
 4. И. Димитров      20
 5. Л. Иванов        18
 6. Б. Барболов      16
 7. Р. Паунов        14
 8. А. Петков        13
 9. Й. Пенчев        12
10. Д. Рангелов      11

Отбори 
 1. Скудерия Ферари  55
 2. Shadow Kart      38
 3. Wildfire         38
 4. CLM Karting      19 
 5. JAK Racing       15