Начало Автомобили КИА Моторс представи новия Соул EV

КИА Моторс представи новия Соул EV

139
0

КИА Моторс представи новия Соул EV, изцяло нова генерация на многократно награждавания компактен кросоувър с нулево ниво на вредни емисии. Новият модел е също толкова магнетичен, колкото своя предшественик, а изцяло електрическото му задвижване го прави привлекателен за всички потребители със зелено съзнание. 

Батерии от ново поколение с голям капацитет

Новият Соул EV е оборудван със захранващ блок – нова литиево-йонна полимерна батерия с капацитет 64 кВтч, с водно охлаждане, намалено съдържание на кобалт и нов NCM-микс в съотношение 8:1:1 (80% никел, 10% кобалт и 10% манган). Новата батерия се характеризира с по-голяма енергийна плътност в сравнение с досегашните NCM-батерии. Крайният резултат е значително увеличен пробег в сравнение с предходния модел, а системата за бързо зареждане на постоянен ток от типа CCS (Combined Charging System), част от стандартното оборудване на модела, позволява по-кратки спирания и по-бързо зареждане на батерията. 

Динамика на шофирането: по-забавен от всякога

С мощност от 204 к.с. и 395 Нм максимален въртящ момент (285 Нм при актуалния модел), електромобилът ускорява още по-пъргаво. Динамиката на задвижването и управляемостта са усъсвършенствани, благодарение на новото изцяло независимо задно окачване.

Новият Соул EV предлага четири режима на шофиране – Eco, Comfort, Sport и Eco+, чрез които мощността на двигателя се регулира автоматично. Режимите на движение управляват и регенеративното спиране, настройките за климатизация и отопление, и предоставят възможност на водача да ограничава скоростта с цел постигане на максимална енергийна ефективност при различни условия на шофиране.

Интелигентната спирачна система се управлява с „перата“ на волана, като дава възможност на водачите да намаляват скоростта и да съхраняват повече кинетична енергия, осигурявайки допълнителен пробег. Изборът е между четири нива (от 0 до 3), в зависимост от желаната плавност на управление, удоволствие от шофирането и енергийна ефективност. Регенеративната спирачна система разполага и с функция „спиране и задържане”, която позволява на водача да използва „перата“ на волана, за да спрe автомобила напълно, като по този начин съхранява кинетична енергия. Системата работи в колаборация със Smart Eco Pedal Guide, разположен на арматурното табло, който информира водача за използването на батерията в реално време.

Акцентите в дизайна на Соул EV

Новият Соул, задвижван от бензин или електричество, се отличава с изцяло нов екстериорен дизайн, който обаче е останал верен на емблематичната „кубовидна“ форма за модела. Архитектурата на новият Соул EV е идентична с тази на предшественика му, но с подчертан модерен стайлинг.

Новият модел е с рестилизирани предна и задна броня, които не само осигуряват „по-фин“ външен вид, но и по-добра аеродинамика. Атрактивните LED светлини са интегрирани в горната предна част на автомобила, което създава усещане за стабилност, докато в профил основният дизайнерски акцент са 17-цоловите джанти с пет лъча, които се различават от джантите при другите модификации на Соул.

Модерен автомобил с иновативни технологии

Соул EV е снабден с голям брой функции за повишаване на безопасността, подобряване на усещането при шофиране и улесняване на експлоатационния процес като цяло. В зависимост от пазара, Соул EV ще се предлага с набор от усъвършенствани асистиращи системи на КИА в помощ на водача и с дълъг списък от стандартно и допълнително оборудване.

Технологиите включват ротационен shift-by-wire контролер, инфоразвлекателна система с 10,25-инчов тъчскрийн и камера за заден ход с насочване за паркиране. Инфотейнмънт пакетът поддържа Apple CarPlay и Android Auto, както и Bluetooth хендсфри и гласово разпознаване. Аудиосистемата е с шест високоговорителя, USB вход и контролери за звука от волана.

Безопасността е приоритет при конструирането на моделите КИА и Соул EV не е изключение. В зависимост от пазара, автомобилът е оборудван със седем въздушни възглавници, както и богат набор от системи за сигурност: ABS, тракшън контрол, електронна стабилизираща система, система за помощ при потегляне по наклон, предупреждение за пешеходци и система за следене на налягането в гумите.

Соул EV се предлага с набор от усъвършенствани асистиращи системи: Forward Collision Warning (FCW – предупреждение за фронтален удар), Forward Collision-Avoidance Assist (FCA – избягване на удар отпред), Lane Departure Warning (LDW – предупреждение за напускане на пътната лента), Lane Keeping Assist (LKA – асистент за поддържане на пътното платно), Driver Attention Warning (DAW – следене концентрацията на водача), Smart Cruise Control (интелигентен автопилот) с функция Stop & Go, Blind Spot Collision Warning (BSW – предупреждение за обект в мъртвата зона), Rear Cross-Traffic Collision Warning (предупреждение за удар при напречен трафик отзад) и Reverse Parking Distance Warning (предупреждение за дистанцията при паркиране на заден ход).

Усъвършенствана телематична система UVO позволява на собствениците на електромобила да наблюдават и контролират голям брой функции. Водачът има достъп до известия за състоянието на батерията и заряда й, за актуализации по отношение на зарядни станции в реално време и за планирани зареждания. Panic-сигналите позволяват на автомобила да изпрати сигнал до сървъра при активация на алармата, да извърши повикване към службите за спешна помощ и да изпрати локация на автомобила чрез GPS. Телематичната система UVO предлага и Send2Car POI (Points of Interest), както и възможност за планиране на маршрут и изпращането му директно към навигационната система на Соул EV.