Начало Автомобили Колите на Джак Ръш правят образцово състезание

Колите на Джак Ръш правят образцово състезание

47
0

Грег Бифъл спечели 2-ия кръг от NASCAR Nextel Cup, а целия тим на Джак Ръш, наброяващ 5 коли, направи невероятно състезание на калифорнийска земя, на овала във Фонтана.

Състезанието започна с призива ‘Gentlemen, start your engines!’ изречен от легендарния играч на Лейкърс Меджик Джонсън, а стартът бе даден от губернатора на Калифорния – Арнолд Шварценегер.

Най-младата първа линия на старта бе регистрирана в историята на шампионата, като на пол позишън бе 19-годишния Кайл Буш (брат на шампиона за 2004 г. Кърт Буш), а до него бе 20-годишния Брайън Викърс.

Силните на деня обаче се оказаха пилотите на Ръш Рейсинг в лицето на Бифъл, К. Буш, Мартин, Едуардс и Кенсет. През почти цялото състезание, лидерската позиция постоянно се владееше от някой от тях, а Кенсет дори спечели 5-те точки бонус за най-много обиколки начело. Добре стояха на пистата и Макмъри, Харвик, Джонсън и Джеф Гордън. Няколко обиколки преди края обаче, Гордън получи технически проблем и изостана много, завършвайки назад.
Ужасен ден пък имаха в тима на Дейл Ърнхард Инкорпорейтид. Във втората част на състезанието Майкъл Уолтрип за втори пореден уикенд гръмна двигател, а Дейл Ърнхард Дж. спука на два пъти гума и посети неколкократно бокса за поправки по предния ляв калник, който нанасяше поражения по гумите.

Джо Немечек, който също се движеше добре, получи повреда и прекрати участието си. При последното влизане в бокса, дошло при поредния жълт флаг, на риск, Кърт Буш, Бифъл и Мартин не влязоха за презареждане. Това можеше да им изиграе лоша шега, както това сполетя Кенсет, който спука гума и изостана от добрата позиция, която заемаше в топ 10.
В последните обиколки, сложилия нови гуми Джими Джонсън настигаше и задминаваше конкурентите си с невероятна лекота. За 4-5 обиколки се справи с Едуардс, Мартин, впоследствие с Харвик и Макмъри и в последната обиколка изпревари Кърт Буш, като същото можеше да сполети и лидера Грег Бифъл, ако не бе дошъл карирания флаг. Така, макар и рисковано, оставайки на пистата с износени гуми, победата все пак отиде при Ръш Рейсинг, а тима може да бъде доволен от постижението си като цяло – 4 от 5-те коли са в топ 10.

В генералното класиране поведе Кърт Буш, плътно следван от Джонсън, след него Мартин, Едуардс, Бифъл. Победителят от Дейтона 500 и 4-кратен шампион Джеф Гордън се срина чак до 10-о място заради своя проблем в края на състезанието, но сезонът едва започва и освен него, множество други пилоти ще имат шанс да се реабилитират след неудачите си.

Следващият кръг е след 2 седмици в Лас Вегас.

Снимки: NASCAR.com