Начало Рали Крум Дончев спечели рали България

Крум Дончев спечели рали България

40
0

Екипажът на Приста Ойл Рали Тийм Крум Дончев/Стойко Вълчев спечели 39-то издание на рали България. В историята на надпреварата това са правили още само Илия Чубриков и Димитър Илиев.
Екипажът Дончев/Вълчев кара много силно по време на цялото състезание. Първия ден от него Крум и Стойко приключиха като еднолични лидери, след като спечелиха пет от общо шестте етапа. През втория ден екипажът прибави още една победа в скоростната отсечка Магистрала 1. Така от 13 етапа шест спечелиха представителите на Приста Ойл Рали Тийм. За екипа вторият ден бе белязан и от технически проблем, въпреки който обаче те удържаха завоюваната през първия ден лидерска позиция. През последните четири отсечки Крум Дончев кара без трета скорост, което му коства загубата на част от натрупаната пред съперниците преднина. Пилотът на Приста Ойл Рали Тийм обаче съумя да се справи със ситуацията по възможно най-добрия начин и в крайна сметка финишира на първо място. За победата си в рали България, което е кръг от европейския рали шампионат (ERC – European Rally Championship), Крум Дончев взе 14 точки и се придвижи на 4 място в класирането на ERC.
Развълнуван от победата в най-значимото българско рали, Крум Дончев сподели:
Изключително съм щастлив от постигнато. Наистина станахме победители, но трябва да споделя, че при започването на ралито дори не сме си мечтали за подобен резултат. Причината е, че с автомобила, с който в момента се състезаваме – Пежо 207 S2000, имахме навъртени само около 100 състезателни километра. Независимо от този факт обаче доказахме, че се адаптираме бързо и успешно към новите условия.
Втори с изоставане от 6,2 сек. от победителя Дончев се класира Волкан Ъшък от Турция с Фиат Гранде Пунто S2000. Трети в тазгодишното издание на рали България остана полякът Михал Соловов с Пежо 207 S2000.