Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Култард: Ред Бул бяха напълно прави да използват отборни заповеди

Култард: Ред Бул бяха напълно прави да използват отборни заповеди

38
0
Гран при на Турция,катастрофа,Марк Уебър,Себастиан Фетел

– Почти усещам пороя обиди, които ще се изсипят по мой адрес, но според мен Ред Бул имаха право да приложат отборни заповеди спрямо Марк Уебър в британската Гран при.

Така започна колонката си за английския Телеграф Дейвид Култард, който оправда постъпката на Кристиан Хорнер, наредил на австралиеца да пази разликата със съотборника си Себастиан Фетел броени обиколки преди финала.

Редовните читатели знаят възгледите ми относно нарежданията то бокса. Те са доста простички и се състоят в две основни точки: 1) да, заповедите трябва да бъдат легални, защото не може да се спрат отборите да не ги използват; и 2) стига да не са забранени, е само въпрос на време кога ще е разумно да бъдат приложени. За мен този момент по отношение на тима от Милтън Кийнс дойде обиколка-две преди карирания флаг. Смятам, че и Ферари имаха пълно право да ги приложат спрямо Фелипе Маса на Хокенхайм, тъй като бе изцяло извън битката за шампионата. Проблемът е, че Формула 1 е прекалено много бизнес, за да е нормален спорт, но и обратното е в сила. Не може да се очаква от екипи със спонсорски договори за милиони да рискуват да загубят ценни точки в последния етап от състезание – пише шотландецът.

Бившият пилот от Формула 1 обаче вярва, че Кристиан Хорнер щеше да постъпи по абсолютно същия начин, ако Марк Уебър бе пред Себастиан Фетел.

Разбирам разочарованието на феновете, платили стотици паунди за билет с надежда да видят драматичен финал, какъвто и получиха благодарение на Люис Хамилтън и Маса. Но в крайна сметка отборът е на първо място – допълва Култард.

Марк Уебър обаче е намалил темпото според Дейвид, въпреки изявлението на австралиеца, че просто е пренебрегнал нареждането на началника си:

Марк е борец и иска да остане в битката за титлата. Щеше да е далеч по-тревожно, ако не се бе ядосал. Не мисля обаче, че това ще повлияе на преговорите му с Ред Бул. Дитрих Матешиц иска състезатели с точно такъв дух, а не някой страхливец. А за Марк бе важно феновете му да разберат, че не е щастлив от случилото си, но няма да позволи то да го засегне.

В края на колонката си Култард отбелязва, че Ферари със сигурност ще подкрепят изцяло Фернандо Алонсо, намеквайки, че и те ще прилагат отборни заповеди в случай на необходимост.