Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Култард с победа в Монако

Култард с победа в Монако

73
0

Дейвид Култард спечели по чудесен начин днешната Гран при на Монако. Пилотът на Макларън устоя на натиска на Михаел Шумахер (Ферари) и взе 15-та победа в кариерата си и първа за Макларън този сезон. Трети остана Ралф Шумахер (Уилямс).
Култард поведе още на старта, където изпревари тръгналия от полпозишън Хуан Пабло Монтоя и не изпусна лидерството до края.
– Чувствам се страхотно, защото сезонът не вървеше добре и изглеждаше много трудно да спечелим победа. Надявахме се да обърнем нещата, като дойдем тук и това наистина стана – заяви Култард след състезанието.
В началото на надпреварата Дейвид и следващите го Монтоя, Михаел Шумахер и Ралф Шумахер се откъснаха значително от колоната. През повечето време шотландецът имаше аванс от около 1 сек. От 35-ия тур обаче той започна да трупа преднина. В края Михаел, който след единствения си питстоп излезе зад Култард, бе съвсем близо до пилота на Макларън, но така и не успя да го изпревари по тесните улици на Княжеството.
– Натисках до края, защото в Монте Карло всичко може да се случи – коментира световният шампион. – Търсех възможност, но Дейвид направи чудесно състезание и не ми даде никакъв шанс.
Култард стресна бокса на Макларън, след като от задната част на колата започна да излиза дим. Това се повтори на няколко пъти, но се оказа, че повреда няма.
В 41-ата обиколка Рубенс Барикело (който изостана след ужасен старт) удари Кими Райконен при опит да го изпревари. И двамата влязоха в боксовете, но болидът на финландеца явно бе сериозно повреден, тъй като той се прибра окончателно няколко тура по-късно. Бразилецът от своя страна завърши седми, след като му бе наложено наказание за превишаване на скоростта в питлейна.
В 44-ата обиколка Михаел Шумахер направи единствения си питстоп и излезе четвърти – зад Култард, Монтоя и Ралф. Точно тогава обаче автомобилът на Хуан Пабло се повреди. Колумбиецът пусна съотборника си напред и малко след това двигателят му окончателно се строши.
Ралф успя да задържи третата позиция до финала, въпреки че му се наложи да прави непланиран питстоп в края заради проблем със задна лява гума.
Ярно Трули остана четвърти, пред Джанкарло Фисикела. Последната точка взе Хайнц-Харалд Френцен.
Състезанието завършиха 12 пилоти. Повечено от отпадналите 10 пък не видяха карирания флаг заради катастрофи. Алън Макниш се удари пръв, излитайки на Сен Дево. Такума Сато отново претърпя сериозна катастрофа след инцидента в Австрия, след като загуби контрол в края на тунела. След това Бътън удари Панис, заради което и двамата отпаднаха. Фелипе Маса претърпя сериозен челен удар в гумените бариери, но излезе сам от колата си. Накрая се разби Мика Сало. За щастие никой не пострада при инцидентите.