Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Люис Хамилтън е шампион за пети път

Люис Хамилтън е шампион за пети път

103
0
Люис Хамилтън,Мерцедес

Люис Хамилтън с Мерцедес стана шампион във Формула 1 за пъти 5-и. Британецът завърши на 4-о място в Гран при на Мексико, което му бе напълно достатъчно, за да си гарантира короната. 2 кръга преди края на сезона Хамилтън има аванс от 64 точки пред Себастиан Фетел и е недостижим.

Пилотът на Ферари остана 2-и, а отпред победа за Ред Бул донесе Макс Верстапен. Тя можеше да бъде и двойна, но движещият се на 2-а позиция Даниел Рикиардо отпадна след повреда в задвижващата система малко преди края. Победителят от предния кръг в САЩ Кими Райконен остана 3-и.

Най-добър от останалите беше Нико Хюлкенберг, който се класира 6-и и донесе много важни точки на Рено в битката за 4-ото място при конструкторите с Хаас. Седми се нареди Шарл Льоклер, а осми след отлично каране стана Щофел Вандоорн от Макларън.

 

На старта Рикиардо се забави и беше изпреварен от Верстапен и Хамилтън. Фетел пък загуби позиция спрямо Ботас, но си я върна в следващите няколко завоя.

С повредено предно крило Окон трябваше да мине през бокса за смяна. Недобре потегли и Райконен, който бе задминат от Сайнц. Финландецът отговори с атака в края на старт-финалната права в началото на 2-ата обиколка и зае отново 6-ото място.

По назад стана инцидент, в който бе замесен Фернандо Алонсо. Няколко обиколки след това испанецът отпадна и спря на изхода на бокса, като за кратко бе назначен режим на виртуална кола за сигурност.

 

 

В 12-ата обиколка Хамилтън и Ботас минаха през бокса за нови гуми суперсофт. На следващия тур и Рикиардо спря в пита за нови гуми суперсофт. В 14-ата Макс също постави супермеки гуми и се върна на 3-о място, а начело излезе Фетел пред Райконен. Макс бързо изпревари Кими, а след това същото сториха Хамилтън и Рикиардо.

В 18-ата обиколка и Фетел сложи суперсофт и се върна на трасето 4-и, зад Верстапен, Хамилтън и Рикиардо. След стоповете преднината на Верстапен пред Рикиардо нарасна на 9 сек, а гумите на Люис започнаха бързо да се износват.

Карлос Сайнц спря след повреда в 31-ата обиколка и това също доведе до виртуален сейфтикар, но Хамилтън не бе повикан в бокса за нови гуми.

 

 

В следващите обиколки с по-новите и по-добре запазени гуми Фетел изпревари Рикиардо, а след това и Хамилтън в 39-ата обиколка. Така германецът излезе на 2-а позиция, но бе на 12 сек зад Верстапен.

Даниел на свой ред също притисна лидера в шампионата, който се оплакваше от състоянието на гумите си, и в 47-ата мина пред него, след като Люис изпусна спирането на първия завой и мина през зоната за сигурност.

 

 

На следващата обиколка Хамилтън спря за втори път в бокса за нови гуми ултрасофт, а същото стори и Фетел. През това време Ботас сбърка и бе задминат от Райконен. Така зад Верстапен, който също мина за втори път през бокса за ултрасофт, се озова Рикиардо, следван на 2 сек от Фетел, а още 10 сек назад беше Кими. Така стана ясно, че Даниел няма да спира втори път в бокса.

 

 

Фетел успя да притисне пилота на Ред Бул, чийто двигател изглежда не издържа и 9 обиколки преди края австралиецът спря. Преди това от болида му се появи пушек. Заради случилото се бе назначен режим на виртуална кола за сигурност, което бе използвано от Ботас да направи 3-и стоп за подсигуряване. Британецът запази 4-ото място, следван от съотборника си Ботас.

До финала промени в челото не настъпиха и така Хамилтън се изравни по титли с легендарния Хуан-Мануел Фанджо. Двамата имат по 5, а пред тях е само Михаел Шумахер със 7.

За това кой е Хуан-Мануел Фанджо и за уникалните му постижения във Формула 1 четете в новия брой 220 на списание ClubS1