Начало Рали Льоб начело в световния рали шампионат

Льоб начело в световния рали шампионат

35
0

Себастиен Льоб (Ситроен) е на крачка от историческа четвърта титла, след като вчера спечели предпоследния кръг от световния рали шампионат в Ирландия. Французинът доминира в надпреварата, след като основният му съперник Маркус Грьонхолм катастрофира в петък и отпадна. Последният старт в календара е Уелс – рали Великобритания (30 ноември – 2 декември).
Благодарение на успеха си Себ излезе начело в класирането при пилотите, като води на Грьонхолм с 6 точки (110 на 104).
Състезанието беше наистина много, много трудно. Десетте точки са безкрайно важни за шампионата. Могат да променят много неща. Но ще видим какво ще стане накрая – коментира Льоб след финала. – Определено това бе една от най-трудните ми надпревари в цялата кариера, но автомобилът бе чудесен. Чувствах се прекрасно, но не натисках прекалено и не поемах рискове.
Французинът внимаваше толкова, защото в първия ден имаше проблем с окачването и не искаше да провали успеха си. Мокрите и кални ирландски отсечки се оказаха сериозно препятствие за голяма част от пилотите. След Грьонхолм катастрофираха още пилотите на Субару Крис Аткинсън и Шави Понс, Хенинг Солберг (Стобарт Форд), Манфред Щол (OMV Ситроен) и Крис Мийк с частно Субару. Някои от останалите състезатели изпускаха трасето, но успяха да се върнат в надпреварата. Втори след Льоб завърши съотборникът му Дани Сордо, който е на почти минута зад Себ. Трети стана Яри-Мати Латвала пред Мико Хирвонен (и двамата с Форд).
Въпреки двойния успех на Ситроен обаче Форд се поздрави кръг преди края с титлата при конструкторите благодарение именно четвъртото място на Хирвонен.
Страхотно! Миналият сезон бе фантастичен за нас, но тази година се оказа още по-добра – заяви финландецът.