Начало Рали Льоб печели Рали Сардиния

Льоб печели Рали Сардиния

80
0

Себастиан Льоб успя в продължение на два дни да удържи на натиска от страна на двамата състезатели на Форд по пътя си към победата в Рали Сардиния.

Французинът доминираше в първия ден, но след това когато трябваше да минава първи по прашните пътища в събота и неделя, позволи на Мико Хирвонен и Яри-Мати Латвала да го доближат. И така докато двамата стартираха втория ден съответно на минута и на 90 секунди зад Льоб, то накрая завършиха на 10.6 секунди (Льоб) и 15.3 (Латвала) зад състезателя на Ситроен.

В един момент изглеждаше дори, че финландецът може допълнително да се доближи, след като в Монте Олиа Льоб изгуби около 10 секунди. След това обаче в етапа Сорилис пилотът на Ситроен успя да компенсира загубите.

Благодарение на победата на Льоб (която му е трета) той вече е на три точки от лидера във временното класиране Хирвонен.

Реално третото място на Латвала заслужава най-много похвали, след като заради спукване на гума във втория етап той бе в един момент на 14-та позиция.

Домашният фаворит Джиджи Гали (Стобарт Форд) също пострада от спукване на гума в петък, но след това успя да се реваншира по страхотен начин, като победи съотборника на Льоб, Дани Сордо, за четвъртото място. След първия ден пък изглеждаше, че испанският пилот на Ситроен ще успее да затвърди победата на френския тим, но след това имаше проблеми с условията и постепенно стигна до петото място.

Ралито изглеждаше в един момент много обещаващо и за Субару, като в различни моменти от първия ден Петер Солберг и Крис Аткинсън си разменяха третата позиция. Драстични проблеми, заради които гумите им прегряваха, обаче им попречиха да запазят позициите си.Накрая Аткинсън остана шести, а Солберг – едва десети.

Хенинг Солберг спечели дълга битка за седмото място с естонеца Урмо Аава.Пер-Гунар Андерсон пък се задоволи с деветото място, като и той имаше своите силни моменти.

Времената на пилотите от Рали Сардиния:
1. Льоб (Ситроен) 3.57:17.2 ч.
2. Хирвонен (Форд) + 10.6 сек.
3. Латвала (Форд) + 15.3 сек.
4. Гали (Форд) + 1:42.5 мин.
5. Сордо (Ситроен) + 2:05.6 мин.
6. Аткинсън (Субару) + 5:08.6 мин.
7. Х.Солберг (Форд) + 6:01.0 мин.
8. Аава (Ситроен) + 6:21.3 мин.
9. Андерсон (Сузуки) + 7:48.7 мин.
10. П. Солберг (Субару) + 9:41.0 мин.