Начало Рали Льоб печели за първи път Рали Финландия

Льоб печели за първи път Рали Финландия

36
0

Себастиен Льоб спечели първата си победа в Рали Финландия, в резултат на което се доближи само на една точка от лидера във временното класиране – Мико Хирвонен.

Освен това победата на Льоб е вторият случай за 17 години, в който пилот с нефинландски произход печели легендарната надпревара. Това е и първата победа на Ситроен във Финландия от 1962 година.

Дори и самият французин предполагаше, че ще трябва да се задоволи само с подиум, докато Форд Фокус трябваше да бъде доста по-бърз – особено с оглед на изцяло финландската пилотска двойка на екипа. Льоб обаче поведе още в четвъртък вечер, а след като Яри-Мати Латвала катастрофира в петък сутринта, то само Хирвонен можеше да се опъне на своя конкурент. Въпреки опитите на финландеца Льоб успяваше да поддържа една постоянна преднина. Накрая когато в 22-рия етап (съответно последния ден) Хирвонен не успя да подобри времето на Льоб, стана ясно,че битката е свършила.

В 23-тия етап Льоб даде малка надежда на конкурента си, като направи грешка, заради която загуби пет секунди, но в края на краищата пилотът на Ситроен спечели пред този на Форд с девет секунди. Накрая двамата пилоти се бяха откъснали на повече от три минути от останалите си конкуренти, а Хирвонен призна, че е впечатлен от темпото на Льоб.

Крис Аткинсън бе приятно изненадан от третото си място със Субару, след като в петък пилотите на японския производител бяха далеч от желаното темпо. Австралиецът извлече полза и от инциденти на Урмо Аава и Джиджи Гали, но като цяло темпото на Субару в събота бе видимо подобрено.

Съотборникът на Льоб, Дани Сордо, задържа четвъртата позиция, като остави зад себе си братята Солберг, Мати Рантанен и Тони Гардемайстер.

Класиране в Рали Финландия:
1. Себастиен Льоб (Ситроен) 2.54:05.5 мин.
2. Мико Хирвонен (Форд) + 9.0 сек.
3. Крис Аткинсън (Субару) + 3:17.0 мин.
4. Дани Сордо (Ситроен) + 3:30.9 мин.
5. Хенинг Солберг (Форд) + 3:57.7 мин.
6. Петер Солберг (Субару)+ 4:04.1 мин.
7. Мати Рантанен (Форд) + 6:11.1 мин.
8. Тони Гардемайстер (Сузуки) + 8:18.7 мин.
9. Матю Уилсън (Форд) + 8:37.3 мин.
10. Конрад Раутенбах (Ситроен) + 10:30.9 мин.