Начало Рали Льоб се доближава до титлата с победа в Корсика

Льоб се доближава до титлата с победа в Корсика

44
0

Себастиен Льоб се доближи още повече до пета поредна титла в Световния рали шампионат, след като спечели Рали Корсика. От Форд пък отново използваха заповеди от тима, за да запазят шансовете на Мико Хирвонен.

В неделя Хирвонен загуби време поради спукване на гума, но накрая от Форд си позволиха да забавят Франсоа Дювал и пилота на Стобарт, Яри-Мати Латвала, така че финландецът отново да заеме втората позиция.

Четвъртата поредна победа у дома на Льоб обаче го изстреля на 14 точки пред конкурента му при оставащи два кръга. Това означава, че едно четвърто място в Япония след две седмици му гарантира титлата. Победата на французина в Корсика пък бе десетата му за този сезон, с което изравни рекорда си отпреди три години. Сега обаче ще има две възможности да подобри това постижение.

Льоб доминираше през целия уикенд, като спечели 14 от 16-те етапа. Уикендът на Ситроен обаче не бе чак толкова гладък, след като в петък сутрин катастрофира Дани Сордо. След това Дювал и Хирвонен си разменяха второто място на няколко пъти, но за всички бе ясно, че Форд ще толерират настоящия си пилот номер едно.

И докато Хирвонен не се чувстваше съвсем комфортно заради тактиката, то Дювал нямаше проблеми,тъй като просто се движеше отлично. Латвала не бе съвсем доволен, че трябваше да си дава мястото на подиума, но бе удовлетворен от факта, че се представи убедително на асфалт.

Петер Солберг и Крис Аткинсън със Субару завършиха съответно пети и шести. Челната десетка бе допълнена от Урмо Аава със Ситроен, Матю Уилсън с Форд, Мадс Остберг със Субару и Бари Кларк с Форд.

Класиране в Рали Корсика:
1. Льоб (Ситроен) 3.42:58.0 ч.
2. Хирвонен (Форд) + 3:24.7 мин.
3. Дювал (Форд) + 3:31.6 мин.
4. Яри-Мати Латвала (Форд) + 3:37.5 мин.
5. Солберг (Субару) + 5:35.4 мин.
6. Аткинсън (Субару) + 6:10.4 мин.
7. Аава (Ситроен) + 7:25.2 мин.
8. Уилсън (Форд) + 9:02.2 мин.
9. Остберг (Субару) + 9:13.3 мин.
10. Кларк (Форд) + 13:38.3 мин.