Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лошото състояние на гумите попречило на Ботас да задържи Фетел в края

Лошото състояние на гумите попречило на Ботас да задържи Фетел в края

55
0
Валтери Ботас,Мерцедес

Лошото състояние на гумите в последните обиколки е било основната причина Валтери Ботас да не успее да задържи Себастиан Фетел зад себе си в края на състезанието за Гран при на САЩ в Остин.

Пилотът на Мерцедес се движеше на 4-а позиция, но в предпоследната обиколка беше изпреварен от германеца и остана 5-и. Валтери изпусна спирането за острия завой след дългата обратна права и мина през зоната за сигурност.

„Мисля, че последните 5 обиколки се оказаха твърде много за гумите ми, обясни Ботас. – Казах на тима около 3 обиколки пред финала, че гумите ми изведнъж започват да се сриват. Имах трудности със сцеплението във всички завои. Опитах се да се защитя, но Фетел имаше повече живот в гумите си и дръпна с над 5 сек само за обиколка и половина.“

Според Ботас износването на гумите софт е било изненадващо голямо и това му е попречило да запише по-добър резултат. „За мен гумите суперсофт работеха добре в първата серия от обиколки, обясни финландецът. – Когато другите започнаха да спират за смяна, аз с чувствах комфортно с тях.

В началото имах проблеми с тяхното прегряване, но след това състоянието им ставаше все по-добро. След това преминах на софт и те обикновено са по-добрите гуми в дълга серия. Но днес по някаква причина те не проработиха както трябва.“

Валтери обясни още, че всеки път когато е трябвало да пропуска Хамилтън пред себе си, е губил по 2-3 сек, което се е отразило негативно на състезанието му като цяло. Това се случи на 2 пъти по време на надпреварата, като тези секунди можеше да се окажат решаващи в края в битката му с Фетел.