Начало Formula E News Лукас ди Граси стана шампион във Формула Е

Лукас ди Граси стана шампион във Формула Е

58
0

Лукас ди Граси спечели титлата във Формула Е през сезон 2016/2017 г. Пилотът на Abt Schaeffler Audi Sport завърши 7-и в последното състезание от сезона в Монреал, което му бе достатъчно да триумфира като шампион за първи път.

В първите 2 сезона короните взеха Нелсон Пике-младши и Себастиан Буеми. Сега Буеми от екипа на Renault e.dams завърши 2-и, въпреки че спечели 5 от първите 6 състезания. Той обаче пропусна състезанията в Ню Йорк, а в Монреал нямаше шанс и в двете надпревари.

В последното състезание Буеми стартира едва 13-и, докато Ди Граси, който имаше 18 точки аванс, потегли 5-и. На старта поведе най-бързият от квалификацията Феликс Розенквист от Mahindra, следван от Жан-Ерик Верн от Techeetah и Сам Бърд от DS Virgin. Буеми се закачи със съперник и парче от задната част на шасито му се откачи и започна да се клати. Въпреки това швейцарецът бе 11-и, докато Ди Граси загуби 2 места и бе 7-и.

Буеми обаче бе повикан от състезателния контрол в бокса, за да бъде отстранен вибриращия елемент. Последният обаче се откъсна малко преди това и падна на трасето. Буеми обаче получи съобщение, че така или иначе трябва да влезе в бокса. Така швейцарецът се озова последен.

Отпред Ник Хайдфелд от Mahindra изпревари Бърд и излезе на 3-а позиция. След няколко обиколки обаче Сам си върна мястото. След още няколко спокойни обиколки дойдоха и спиранията в бокса между 18-ата и 20-ата обиколка.

След тях промени в челото нямаше, като Розенквист продължи да води пред Верн и Бърд. Буеми успя да спечели няколко места и стана 17-и. Ди Граси също се придвижваше напред, като вече битката бе за отборната титла, където в класирането преди този кръг Renault e.dams имаха преднина от 34 точки пред Abt Schaeffler Audi Sport.

В челото Верн изпревари Розенквист и поведе, а Хосе Мария Лопес се справи с Бърд в битката между пилотите на DS Virgin и стана 3-и. Лопес настигна след това и Феликс, но не успя да го изпревари. Отпред Верн спечели първа победа в кариерата си във Формула Е.

Ди Граси завършим 7-и и по този начин спечели убедително титлата с 24 точки аванс пред Буеми. Последният завърши 11-и. При отборите Renault e.dams спечелиха отборната титла с 20 точки пред Abt Schaeffler.