Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън решава стратегията в 10:45 часа в неделя

Макларън решава стратегията в 10:45 часа в неделя

43
0

Екипът на Макларън-Хонда ще определи окончателната си стратегия за Гран при на Монако точно в 10:45 ч утре сутринта. Това разкри Фернандо Алонсо на вечерния брифинг на тима в княжеството. Испанецът, както и неговият съотборник Дженсън Бътън с усмивка коментираха въпроса дали ще използват по-твърдите гуми софт в утрешното състезание в началото и след това да ги сменят със суперсофт. Англичанинът добави, че не знае за друг тим, който изобщо да обсъжда стратегията си с медиите.

„Не знам точно какво ще измислим. Мисля, че имаме един комплект чисто нови суперсофт”, каза Дженсън, „но не искайте от нас прекалено много.”

Той сподели още, че колата е много по-предвидима и лека за каране в сравнение с предходните състезания, няма проблеми при спиране и като цяло е много доволен. Бътън бе категоричен, че ако не бяха жълтите знамена в края на втората част на квалификацията, той щеше да успее да се класира днес и в топ 10, но трафикът като цяло е проблем за всички този уикенд.

„След квалификация по принцип винаги мислиш какво е могло да се случи, но днес определено можех лесно да съм в топ 10. В последния си тур в Q2 обаче загубих много време заради жълтите знамена в първи завой. След това наваксах голяма част от изоставането – останах само на десета от секундата от най-доброто си постижение, но не бе достатъчно. И смятам, че можехме да се позабавляваме в Q3. Мисля, че щяхме да се борим с две-три коли за позиции. Поведението на болида ни бе наистина хубаво, въпреки че все още нямаме достатъчно скорост. Днешното представяне демонстрира прогреса ни. Отборът свърши фантастична работа този уикенд, защото автомобилът се подобрява непрекъснато. Целта ни за утре ще е да вземем точки”, каза още Бътън.

Алонсо също отбеляза, че колата е станала по-лека за каране и се усеща по-добре на трасето, с повече сцепление и притискане, като повредата в неговия MP4-30 е дошла неочаквано и е жалко, че не е успял да се опита да се класира по-напред в едно по принцип равномерно протичащо състезание.

„Не знаем какво точно стана с болида в Q2. Предполагам, че бе нещо с електричеството, защото автомобилът се самоизключи по средата на правата. Нямах мощност, нямах нищо. Но като цяло представянето този уикенд е по-добро и поне Дженсън има възможността да се бори за точки утре. Не искам да звуча песимистично, но Гран при на Монако по принцип приключва в събота следобед. В неделя просто си част от влакче, съставено от коли. Надявам се да натрупаме опит с болида и да подобрим представянето и издръжливостта. В момента автомобилът все още е твърде крехък”, добави Алонсо.