Начало Рали Много изненади и атракции в еко-рали България 2018

Много изненади и атракции в еко-рали България 2018

139
0

Три дни остават до старта на Еко-рали България 2018 г. – четвърти кръг от Световната Е-регулаторна купа на ФИА за автомобили с електрическо задвижване. На пресконференция днес организаторите от АСК Интерспийд, Съюза на българските автомобилисти и  Е-карс БГ обявиха, че има заявки от 15 екологични автомобила, като се очакват в последния момент да постъпят още. Голяма подкрепа на състезанието оказват и клуб КарамЕЛ и Hyundai.

Засега на старт ще застанат екипажи от българия, Италия, Франция и Сърбия. С №1 ще бъдат  действащите световни шампиони и победители от миналогодишното издание на Еко-Рали България Валтер Кофлер и Франко Гайони с Tesla Model S. Те са лидери и във временното класиране. Френския екипаж е Малга Дидие и Ан Валери Бонел с Renault Zoe. С №3 са испанците Хавиер Молто и Лорен Серано с BMW i3.  

За първи път и българи ще стартират с Tesla – варненците Милен Маринов и Радостин Маринов. В надпреварата ще вземат участие и отбори на няколко общини и различни институции, като например Столичен инспекторат, чиито екипажи първи подадоха заявки за участие. В състезанието стартират и отбори на журналисти, като сред асовете и кандидати за победата са Калин Дедиков и Георги Павлов, които имат един старт в Гърция и победа в Сърбия.

Дебют в еко надпреварите ще направят и други колеги – Георги Колев и Мирослав Николов, както и екип от Нова телевизия. Сред участниците и и ветеранът на българския автомобилен спорт Стоян Апостолов с навигатор Павлина Апостолова. Стоян е стартирал във всички автомобилни дисциплини у нас, но в екологично рали ще кара за първи път.

Голямата атракция освен майсторското управление за журналисти ще бъде и допълнителният клас за състезатели с електрически велосипеди, които ще се пробват по дългото и нелеко трасе из Искърското дефиле, като до Вършец ще се премине по серпентините на щурото изкачване от РЛъкатник към Миланово. „

Еко-Рали България 2018 ще стартира официално с тържествена церемония на площад „Княз Александър I Батенберг” в София на 27 юли, петък. Първият електромобил ще мине под стартовата арка в 19 часа, но преди това – в 17:00 ще започне и програмата, съпътстваща старта. Зрители и гости на надпреварата ще могат да разгледат импровизирано изложение за електромобили, електрически велосипеди и мотоциклети и други иновативни еко продукти. Желаещите ще могат да заявят и тест драйв на предпочитаната от тях екологична машина.

Както стана дума, ще има състезание за майсторско управление на електромобил за журналисти. Идеята е представителите на медиите да управляват автомобил по предварително изградено трасе, със скоростта, с която състезателите се движат в така наречените „регулаторни тестове”, еквивалент на специалните етапи. Победителят ще бъде обявен вечерта след старта, на парти в клуб „Грамофон”, а състезанието ще е открито за желаещи още в ранния следобед, без да е задължително да се събират групи.

В събота, на 28 юли, участниците в Еко-Рали България 2018 ще се отправят към първите си състезателни етапи по изцяло новия маршрут на надпреварата. Първият сектор ще ги отведе от центъра на София през Искърското дефиле към курорта Вършец. След пауза за почивка и презареждане на електромобилите, състезателите ще се изправят срещу 60-километровата втора отсечка на етапа, с трасе в района на Вършец. Неделният ден също е разделен на две части, като от сутринта до обяд ще се кара отново в района на Вършец, а следобед участниците в еко надпреварата се завръщат в София. Първите финиширали електромобили се очакват на площад „Батенберг” около 17 часа, а малко по-късно ще стане ясен и големият победител.