Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън и Хонда може да са много силни след няколко месеца, заяви...

Макларън и Хонда може да са много силни след няколко месеца, заяви Прост

88
0

Четирикратният световен шампион във Формула 1 Ален Прост смята, че е твърде рано да се отписват възможностите на Макларън-Хонда за настоящия сезон в Гран при. Французинът отчете, че изоставането на екипа спрямо най-бързите на грида е сериозно, но отбеляза, че никой не знае какви са плановете за развитие и с какво разполага японският производител.

Възраждането на легендарния тандем Макларън-Хонда започна с огромни трудности тази година. Пет надпревари след началото на шампионата най-добрите резултати на тима от Уокинг са две 11-и места – на Дженсън Бътън в Австралия и на Фернандо Алонсо в Бахрейн. Само в едно състезание – Гран при на Китай – пък и двата болида успяха да завършат. Въпреки това главният изпълнителен директор на Макларън Рон Денис продължи да твърди, че отборът се стреми отново да доминира във Формула 1.

„Много е трудно да се прецени ситуацията от позицията на външен наблюдател”, коментира Прост, който спечели световния шампионат с Макларън през 1989 г. „Вижте Рено – те печелеха, но нещата са много по-различна с новите технологии. Може би след няколко месеца или догодина ще са много силни. Не се знае какво има Хонда „в задния джоб” като развитие. Изглежда и шасито не е твърде лошо, но говорим за (изоставане от) секунда, секунда и половина. Изглежда сериозно. Но в каква позиция са с двигателя и останалите системи? Не знаем. Само те са наясно какво са си поставили като цел.”

Французинът каза също така, че предишните постижения на Макларън и Хонда изобщо не гарантират успехи сега. Прост предупреди, че е много опасно постоянно да се гледа към миналото.

В същото време рейсинг директорът на Макларън Ерик Булие призна, че и шасито, и двигателят се нуждаят от много работа, но отказа да посочи къде е по-голямото изоставане. Французинът посочи като пример за работата в екипа проблем от началото на сезона с излизането на болидите от бокса. Инженерите на Хонда имали толкова грижи, че не успели да разработят отделна програма с настройки за потегляне от гаража.

„С Рон всъщност ги помолихме да направят такава карта за управление, тъй като тръгването на автомобил беше истинска агония. Не беше добре да се наблюдава как колата се дави, докато всички останали плавно излизаха и потегляха”, обясни Булие пред ВВС Спорт.

Според ВВС Хонда започна сезона във Формула 1 с около 200 к.с. изоставане в мощността за първия старт – в Австралия. Булие не потвърждава тези данни, но е категоричен, че моторът е с „50%” подобрение от Мелбърн досега.

„Автомобилът е много по-лесен за управление, което позволява на пилота да стигне лимитите му, докато миналата година това не бе възможно”, продължи той. „Аеродинамиката все още се развива, така че представянето ще се подобрява в следващите надпревари.