Начало Moto News Марк Маркес – крал на катастрофите за 2018 г.

Марк Маркес – крал на катастрофите за 2018 г.

184
0

Световният шампион Марк Маркес (Repsol Honda) има най-много падания през изминалия сезон при кралете. Това обаче не му попречи да стане отново световен шампион. Всъщност, Маркес за втора поредна година държи първенството. През 2017 г.  пилотът на Repsol Honda имаше 27 катастрофи. През тази паданията на испанеца са по-малко, а Марк запази и двете титли – шампионската и Крал на катастрофите във висшия клас.

С падането на Маркес на последното състезание във Валенсия, катастрофите му станаха 23, с 4 по-малко от миналата година, но повече от всеки пилот в MotoGP. Този сезон бе следван от Алваро Баутиста (Angel Nieto Team) с 21 и новакът Ксавие Симеон (Reale Avintia Racing) с 18. Всъщност само две от катастрофите на Маркес този сезон са следобед в неделя, по време на състезание – на Муджело и във Валенсия.

В Moto2 първенството държи Стефан Манци (Forward Racing) с 31 падания, а след него е Сам Лоус (Swiss Innovative Investors) с 27 и Хорхе Наваро (Federal Oil Gresini Moto2) с 24 катастрофи.

При пилотите от Moto3 класацията се води от Марко Безеки (Redox PruestelGP). Италианецът се бореше за титлата, въпреки че направи 24 катастрофи. Той завърши годината пред Габриел Родриго (RBA BOE Skull Rider) с 22 и Тацуки Сузуки (SIC58 Squadra Corse) с 21.

Пилотите с най-малко катастрофи в MotoGP са двама – Маверик Винялес (Movistar Yamaha MotoGP) и Данило Петручи (Alma Pramac Racing), които имат по четири падания. В Moto2 с най-малко катастрофи – също по четири са Доминик Агеретер (Kiefer Racing) и шампионът Франческо Багная (Sky Racing Team VR46). Само с две падания за цял сезон в Moto3 е Филип Йотъл (Südmetall Schedl GP Racing).

Общо през 2018 г. имаше по-малко катастрофи от миналата, което се дължи на факта, че през сезона повечето състезания бяха на хубаво време, а не в дъжд. Общо за годината във всички класове паданията са 1077, срещу 1126 през 2017 г. Във висшия клас MotoGP са 303, с 10 по-малко от миналия сезон. В Moto2 има 418 падания, срещу 434 за 2017 г. В най-малкия клас паданията също са с 23 по-малко – 356.

Първенството по катастрофи в отделните състезания се държи тази година от Валенсия, което се дължи на лошото дъждовно време. По време на финала на сезона имаше 155 падания, от които 38 са само на завой 4. На следващата позиция е състезанието в Льо Ман със 109. Пистата в Барселона също влиза в топ 3 със 100 катастрофи по време на уикенда за Гран при.