Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Малайзия може да се откаже от домакинството си на Ф1

Малайзия може да се откаже от домакинството си на Ф1

57
0

Малайзия може да се откаже от домакинството на състезание от Формула 1. Договорът на пистата Сепанг е до 2018 г. и може да не бъде подновяван. Трасето е част от календара от 1999 г., но в последните няколко сезона продажбите на билети са паднали драстично и организаторите обмислят да не подновят контракта си.

Решение се очаква да има през тази седмица, като ще има среща на акционерите на Сепанг и Министерството на финансите. Според изпълнителния директор на пистата Датук Ахмда Разлан Ахмад Разли в последно време се продават само 60% от билетите. Докато за домакинството на MotoGP например, което предстои следващия уикенд, се очаква всички пропуски да бъдат продадени.

Разлан също така е разкрил, че гледаемостта на състезанието от Ф1 тази година е била най-ниската в историята. Министърът на младежта и спорта в страната Каири Джамалудин смята, че  е по-добре Малайзия да се откаже от Ф1 и да се фокусира върху MotoGP.

„Мисля, че трябва да спрем да приемаме Гран при. Поне за известно време, каза Джамалудин. – Разходите са много високи, а възвращаемостта е ограничена. В началото кръгът в Малайзия беше нещо голямо. Беше единственият азиатски старт, освен японския.

Сега обаче има толкова много кръгове. Вече нямаме предимство и не сме движещата сила. Продажбата на билети спада значително, гледаемостта по телевизията – също. Чужденците пък вече не идват масово, защото могат да избират между нас, Сингапур, Китай, Близкия Изток.“

Смята се, че всъщност една от основните причини за възможността Малайзия да се откаже е и кризата в петролната компания Петронас, която е генерален спонсор на състезанието в Куала Лумпур.