Начало Moto News Мартин Чой започва сезона със стартове на Серес и на Льо Ман

Мартин Чой започва сезона със стартове на Серес и на Льо Ман

138
0

Часове преди да тръгне за първия си старт за сезона на пистата Серес, най-добрият ни мотоциклетен пилот в клас 1000 куб. см – Мартин Чой даде пресконференция в София. На нея присъстваха още Асен Марков – главен секретар на Министерството на младежта и спорта, регионалния мениджър за България и Румъния на BMW Motorrad Йонут Бату и изпълнителния директор на „ЕКО България“ Алексис Атанасопулос и мениджъра на Чой за световния ендурънс шампионат Виктор Нос.

Този сезон Мартин Чой отново ще бъде пилот с мотоциклет BMW S1000 RR, отново ще има подкрепата на неговите генерални спонсори ЕКО България за 8-а поредна година и BMW Motorrad. Различното е, че ще се състезава с български лиценз и ще кара с гуми Bridgestone. Мартин вече направи тестове с гумите на в Серес, Бърно и Льо Ман и заяви, че е изключително доволен и от мотоциклета и от новите за него гуми Bridgestone. Това означава, че байкът има други настройки. Именно това бе целта на тестовете на споменатите писти. На мотоциклета бе направена основна ревизия в Чехия и е готов за новия сезон, който е доста напрегнат. За официалните тестове на WEC в Льо Ман, нашият пилот каза, че два дни непрекъснато е валял дъжд. Така че е успял да пробва машината и в такива условия, тъй като на 24-чаковата надпревара във Франция, времето се мени непрекъснато.

Три, дори четири шампионата предстоят този сезон пред Мартин Чой. Това са републиканския и балканския на писта, в европейското първенство и в световния ендуранс шампионат. Няколко години поред, заради международните му участия, Мартин бе принуден да пропусна някой кръгове от националното първенство. Сега обаче всички стартове, които са в програмата на Мартин са с различни дати и така стартовете му ще са повече от миналата година. След надпреварите на пистата Серес в Гърция, където са първите два кръга от шампионата, другата седмица Мартин заминава на Льо Ман, където ще стартира в легендарната 24 часова надпревара. Това е втори кръг от световни ендуранс шампионат. Първият бе друга 24-часова надпревара във Франция – Бол д’Ор или Златната топка през 2017 г., тъй като световният шампионат за 2018 г. започва със старт в края на предишната. Тогава екипът на Мартин стана 5-и. Сега всички се надяват новият сезон да бъде още по-успешен. Затова и пожеланията към пилота са да е здрав,  няма никакви технически проблеми и контузии.

Освен това, Мартин Чой отново е посланик за инициативата на ЕКО България за безопасност по пътищата. Ще бъда организирано и традиционното Училище за мотоциклетисти, в което Мартин ги обучава за безопасна езда.