Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес пред Ферари в третата сесия на Каталуня

Мерцедес пред Ферари в третата сесия на Каталуня

97
0
Люис Хамилтън

Пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Валтери Ботас постигнаха най-добри времена в 3-ата свободна тренировка за Гран при на Испания. По-бърз беше британецът, който изпревари само с 13 хилядни съотборника си. Трети и четвърти останаха пилотите на Ферари Себастиан Фетел и Кими Райконен на 0.269 и 0.300 сек от водача. Всички пилоти в челото записаха най-добрите си времена с гумите суперсофт, които работеха по-добре спрямо предния ден. За разлика от вчерашния ден, днес времето бе по-хладно и облачно, заради което супермеките гуми даваха повече сцепление.

 

 

 

Брендън Хартли първи направи бърза обиколка и дълго време остана начело. Едва 15 минути след началото на сесията водещите пилоти излязоха на трасето. Ботас със софт записа 1:18.496 мин. Фетел и Райконен подобриха постижението му, като Себастиан постигна 1:18.324 мин. Хамилтън поведе с 1:18.112 мин., а Валтери подобри времето си и стана трети, а след това и излезе начело с 1:18.081 мин.

Хамилтън на свой ред се доближи на 31 хилядни зад него. В следващия си опит финландецът първи слезе под 1:18 мин за обиколка, но с още 0.029 сек по-бърз беше Люис. Постиженията на пилотите на Мерцедес бяха с гумите софт, а тези на Ферари със суперсофт, като Фетел бе 3-и на 0.4 сек, а Райконен 4-и на 0.6 сек.

 

 

Верстапен с гумите медиум бе едва 9-и, като изпусна първия завой и мина през зоната за сигурност. От трасето излезе и Строл на 4-и завой, който едва успя да се опази от удар в стената. Фетел се появи на пистата с нови гуми суперсофт в квалификационна симулация и поведе в класирането с 1:17.604 мин.

Ботас в своя опит със супермеките гуми слезе до 1:17.431 мин. Хамилтън обаче подобри това време с още 2 десети – 1:17.281 мин. Райконен записа 4-о време на 0.3 сек от лидера. В същото време Рикиардо с медиум сбърка на последния шикан, а Ботас се доближи на 13 хилядни от съотборника си.

 

 

 

Даниел Рикиардо с Ред Бул излезе на 5-а позиция с тур с нови гуми суперсофт, но изоставането му от Хамилтън беше сериозно – 0.7 сек. Верстапен с другия болид на „биковете” остана едва 12-и, но той кара в цялата сесия с доста по-бавните гуми медиум.

В последните минути на сесията Хартли катастрофира на завой 9. Пилотът на Торо Росо стъпи в тревата точно преди да влезе в завоя и изпусна колата, която с над 250 км/ч се насочи към оградите и се разби в тях. Сесията логично беше спряна и след това прекратена.