Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Михаел Шумахер печели в Япония

Михаел Шумахер печели в Япония

57
0

Михаел Шумахер спечели днешната Гран при на Япония, след като часове по-рано взе провелата се в неделя квалификация за място. Тренировката за определяне на стартовата решетка бе отложена заради тайфун. Бурите и ветровете не нанесоха щети на пистата Сузука и първата част на сесията започна нормално. Дъждът бе спрял още през нощта, но по трасето все още имаше локви тук-там. Постепенно настилката изсъхваше, като от това спечелиха състезателите от втората половина и в двете части на тренировката. В крайна сметка с чудесна обиколка Михаел изпревари брат си Ралф, а зад тях се подредиха Марк Уебър и двата БАР-а на Сато и Бътън.
За надпреварата следобед пистата вече бе напълно суха и световният шампион сложи край на “сушата” от три старта без победа. Днешният му триумф е шести на японското трасе. На практика през цялото състезание лидерската позиция на Михаел не бе застрашена сериозно. Той поведе на старта и с великолепно изчислена за пореден път стратегия запази първото място.
Бътън опита отново тактика с две вместо три спирания в бокса, но този път тя не проработи като в Китай преди две седмици и англичанинът бе принуден да се задоволи с третото място, зад Ралф Шумахер.
Само четирима пилоти не завършиха състезанието. Уебър, тръгнал трети, се смъкна до шеста позиция на старта. Австралиецът не се възстанови от лошия старт и отпадна от надпреварата поради неизяснена засега причина. Рубенс Барикело и Дейвид Култард се удариха на завоя 130R, в резултат на което и двамата се прибраха в бокса. Жолт Баумгартнер също не видя карирания флаг.