Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Михаел Шумахер с полпозишън на А1-Ринг

Михаел Шумахер с полпозишън на А1-Ринг

44
0

Михаел Шумахер ще тръгне утре от полпозишън в Гран при на Австрия. Втори остана Кими Райконен (Макларън), а трети е Хуан Пабло Монтоя (Уилямс).
Световният шампион постигна невъзможното в днешната втора квалификация на А1-Ринг. В първия завой звездата на Ферари нямаше достатъчно прилепяне и във втория направи грешка, отваряйки го твърде много. Михаел обаче и за секунда не се разколеба, запази максимална концентрация и успя да изпревари Кими.
Рубенс Барикело бе най-бърз в сутрешните свободни тренировки. Той изпревари само с 0,06 сек Хуан Пабло Монтоя. Братята Шумахер се наредиха трети и четвърти, като Михаел бе по-бърз от Ралф. Световният шампион бе един от много състезатели, които изхвърчаха от трасето по време на двете сесии. И двамата пилоти на Макларън не бяха сред най-бързите на тези тренировки, но само Култард определи конкретно проблема си – нестабилност при влизането в завоите.
В края на втората свободна тренировка пък Джъстин Уилсън загуби контрол над болида си и се заби почти челно в предпазната стена от гуми.
Квалификацията започна при хубаво и ясно време. Пръв на трасето след вчерашната си грешка излезе Ралф Шумахер. Той даде време от 1:10.279 мин и води почти до средата на сесията. Постижението му бе подобрено от Ник Хайдфелд (девети поред), който свали 0,554 сек. Следващото най-добро време бе на Кими Райконен (13-ти поред), който този път се съсредоточи максимално и не допусна грешка. Съотборникът му Култард обаче сбърка няколко пъти и бе по-бавен от финландеца с цели 1,704 сек. Монтоя също не успя да победи Кими и остана на 0,202 сек.
Развръзката дойде в края на квалификацията. Барикело изоставаше и на трите сектора и даде време 1:09.784 мин, което го нареди на четвърта позиция.
Михаел Шумахер също не тръгна особено добре. В първата част времето му бе с 0,159 сек по-слабо от това на Райконен. Във втория сектор намали изоставането до +0,048 сек и накрая успя да изпревари финландеца с 0,039 сек! Така Райконен зае второто място на стартовата решетка, следван от Монтоя, чудесно представилият се Хайдфелд и Барикело.
– Имах проблем във втория завой и го отворих твърде много – коментира след квалификацията Михаел Шумахер. – Извадих късмет, че овладях колата в момента, в който се изпързаля и не загубих твърде много време! Останалата част от обиколката беше добра. Автомобилът ни бе балансиран перфектно, но ако трябва да съм напълно честен мисля, че можех да се справя още по-добре.
Райконен не бе твърде разочарован, че е загубил първата позиция.
– Това беше добра квалификация за нас. След вчерашните трудности намерихме добри настройки и в момента съм доста доволен от болида си – заяви младият финландец.