Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул отново над всички, но Макс се разби в мантинелите

Ред Бул отново над всички, но Макс се разби в мантинелите

46
0
Макс Верстапен

Пилотите на Ред Бул отново бяха най-бързи от всички и в последната тренировка преди квалификацията за Гран при на Монако, като при последните скоростни обиколки Даниел Рикиардо изпревари Макс Верстапен само с 1 хилядна от секундата, докато младият холандец се удари тежко в мантинелите във втория S около басейна. По-малко от два часа преди квалификацията пред екипа-абсолютен фаворит стои задачата да възстанови колата на Макс, която бе с тежко разрушено предно окачване вдясно, както и предно крило и под. Той се сблъска с бариерите в края на предишната крива, счупи очакване и управление и директно се заби в мантинелите след това.

Шампионът от 2016 г. и победител в Монако Нико Розберг коментира, че Макс винаги е прекалено самоуверен, а Монте Карло наказва подобно отношение. При всички случаи, ако главният механик Оле и екипът успеят да върнат колата в квалификацията, Ред Бул има все така отличен шанс не само да заеме първа редица, но и да направи това с по-твърдите гуми за уикенда ултрасофт. Темпото им и днес бе с около 1 сек добро от това на голямата част от съперниците и с около 0,3-0,5 сек по-силно от това на Ферари и Мерцедес, при които игра с ултрасофт може и да е рискована в Q2 при положение, че според Пирели хиперсофт са по-бързи от ултрасофт с 1 сек!

Както и по време на първите тренировки в четвъртък, времето и днес е прекрасно. Асфалтът се нагря преди тази последна тренировка до над 40 градуса, с два-три градуса повече от първите тренировки. В Мерцедес бързаха да проверят промените в баланса за по-добра работа с хиперсофт. И двете коли на Рено вече бяха с новите дефлектори и подове, не само тази на Нико Хюлкенберг. Очакванията бяха за използване предимно на хиперсофт в последния час изпитания по две причини. Първата – да се подготвят по-точно за решителните обиколки в квалификацията. Втората бе да запазят нови по-твърди гуми суперсофт и ултрасофт, които са по-малко при всички и лидерите ще опитат отново да минат с тях през втората част на квалификацията, макар това да изглежда много трудно при около 1 сек разлика между хипер и суперсофт, а трасето е много късо.

Най-бързи в четвъртък, пилотите на Ред Бул започнаха обаче със суперсофт! Същото направиха и колегите им от Хаас и Уилямс, всички оставали бяха с хипер и Кими Райконен и Себастиан Фетел оглавиха класирането с първите комплекти, но с темпо над 1:13 мин на обиколка. Мерцедес бяха след тях на над 0,19 сек. Ботас имаше късмет, че само облиза бариерата, а Люис пресече през новия шикан. Все пак се наложи задното крило на финландеца да бъде сменено. Междувременно след опознавателните обиколки в Ред Бул смениха в първите 15 минути централния амортисьор на предната ос на Рикиардо.

20 минути след началото Верстапен сложи ултрасофт и записа ново най-добро време – 1:12.336, а веднага след него Рикиардо, сложил вече хиперсофт, първо записа второ време (на над 0,1 сек), но със следващия тур бе най-бърз с 1:12.237 мин. Но и Макс бе супер бърз във втората си обиколка и слезе до 1:11.990. Така пак всички останали – Фетел, Хамилтън и останалите – се оказаха на 0,5 сек! В петия си тур с хиперсофт Верстапен бе още по-бърз, като за пореден път този уикенд бе счупен рекордът на трасето – 1:11.787 мин! След още два бе само на 0,027 от тази скорост, демонстрирайки отново и отлично постоянство при „биковете“ вече с 8 обиколки с най-меката смес.

На другия край на класирането се оказа Ромен Грожан, който се оплака от трафик, но имаше и сериозни проблеми с механичните компоненти и се наложи смяна на окачване на неговия Хаас.

В средата на времето Кими Райконен излезе с втори комплект хиперсофт и доближи в първата си скоростна обиколка лидерите на 0,355 сек. Фетел направи същото и бе най-бърз от всички в средния сектор, но остана на 0,236 сек от Макс. Двамата след това продължиха в серии от по 7 и 8 обиколки.

Малко след средата на времето Сайнц на два пъти блокира спирачките преди Сен Дево и Мирабо, но се размина без удар.

20-ина минути преди края и Мерцедес сложиха по втори комплект хиперсофт. Ботас се нареди пети зад Ред Бул и Ферари (на 0,569 сек от Верстапен), а Хамилтън оставаше на над 0,9 сек, но се приближи на 0,486, измествайки поне Валтери.

На половин секунда зад него и съотборника му бяха всички останали – на над 1 сек от Ред Бул, която предполагаемо може да даде шанс само на „биковете” да преминат Q2 с ултрасофт, а не с най-мекия хипер.

Пилотите на Ред Бул обаче направиха и с първите комплекти хиперсофт отлични 10 и 12 обиколки. В същото време Валтери се оплака, че гумите са прекалено горещи след вторите бързи обиколки.

10 минути преди края и Ред Бул сложиха вторите комплекти хиперсофт и Макс Верстапен се разби в мантинелите около басейна! Спряха тренировката веднага, за да отстранят колата, чието предно дясно очакване и предно крило бяха на парчета. Доктор Хелмут Марко веднага започна разговор с Макс, когато младежът стигна бързо до бокса над мястото на удара. В това време съотборникът му Рикиардо завъртя нова най-бърза обиколка, само с 1 хилядна от секундата по-бърза от тази на Макс с първите гуми! В следващия си тур Дани бе също много бърз, но трафик в трети сектор го остави на 0,094 сек от най-доброто му време!