Начало Moto News MotoGP: Довициозо печели дуела с Маркес на Мотеги

MotoGP: Довициозо печели дуела с Маркес на Мотеги

60
0

Невиждан шампионски дуел стана на пистата Мотеги в кралския клас. Той бе между Андреа Довициозо и Марк Маркес. Победител стана италианецът. Под дъжда на трасето Довициозо (Ducati Team) и Маркес (Repsol Honda Team) направиха една от най-великите битки в историята на MotoGP за всички времена, която продължи до последната обиколка, до последния завой. Дови надделя над шампиона и постигна победата в Япония тъкмо на последния завой с името Victory. Това бе петата му победа за сезона и 7-а в кариерата му, както и една от най-зрелищните в историята. Маркес пък финишира втори и спечели своя подиум №100 в кариерата си, а трети остана Данило Петручи (Octo Pramac Racing).

Маркес поведе от първа редица, а Хорхе Лоренсо (Ducati Team) натисна здраво по-късно, излезе втори, а по-късно и поведе. Маркес, следван от Петручи и Йохан Зарко (Monster Yamaha Tech 3) се движеха на близко разстояние, като към тях се прикрепи и Довициозо. Лоренцо направи грешка и Маркес успя да избегне удара с него, а от това се възползва Петручи, който излезе начело. Така лидери станаха Петручи, Маркес и Довициозо. Постепенно Петручи дръпна напред, а двамата претенденти за титлата бяха след него. 12 обиколки преди края Маркес направи първата си атака, като веднага бе последвано от „Дезмо Дови“ и двамата излязоха начело. Шест тура преди края на завой 6 Довициозо атакува и играта ан котка и мишка продължи. Маркес след това с брутално изпреварване на завой 3 си върна позицията три обиколки преди края. Дуелът между двамата се превърна в един от най-зрелищните през сезона, и то под силния дъжд и на наводнената писта. Маркес хвърли всички карти  и атакува в последната обиколка.   

Лидерът в шампионата Маркес натисна здраво, за ад увеличи преднината пред Дови. Тя стана около половин секунда. На завой 8 обаче Маркес допусна грешка и Довициозо профуча край него. Италианецът поведе, но караше по идеалната траектория, за да остави затворена вратата за Маркес, защото знаеше, че той е близо, пък и си припомни историята от Австрия. Враатта обаче бе леко открехната и Маркес веднага се изстреля отвътре. Но Довициозо бе подготвен за атаката на Марк и го остави да отвори широко завоя. Това помогна на „Дезмо Дови“ да спечели победата в дуела, който ще остане в историята. Сега Довициозо е на 11 точки от Маркес в класирането.

Зад тримата Андреа Яноне (Team Suzuki Ecstar) с отлично каране стана 4-и, след като стартира от 12-а позиция. Той бе зад своя съотборник Алекс Ринс, но го изпревари в последната фаза на състезанието. Така Ринс стана 5-и и най-добре класиралия се новак.

След като изостана, въпреки отличния си старт, Хорхе Лоренсо се придвижи напред и пресече финала 6-и. След него остана Алеиш Еспаргаро (Aprilia Racing Gresini), който стана 7-и и спечели още доста точки за тима си. Зарко стана 8-и, пред Маверик Винялес (Movistar Yamaha MotoGP), който имаше труден ден и сега е на 41 т. след Маркес в класирането, но все още с шансове за титла. Лорис Баз (Reale Avintia Racing) оформи топ 10.

Пол Еспаргаро (Red Bull KTM Factory Racing) стана 11-и, пред 12-ия пилот с уайлдкард Катцуки Накасуга от екипа на Yamalube Factory Racing, спечелил тази година 8-те часа на Сузука. Сам Лоус (Aprilia Racing Gresini) постигна най-добрия си резултат – 13-и. В зоната на точките влезе Хектор Барбера (Reale Avintia Racing) и Тито Рабат (EG 0,0 Marc VDS). Валентино Роси (Movistar Yamaha MotoGP) падна и не продължи състезанието, но е без контузии. 

Преди Филип Айлънд, три кръга преди края първите двама – Маркес и Довициозо ги делят 11 т. С шансове е и Винялес, но те намаляват.