Начало Moto News MotoGP: Фолгер няма да се състезава през 2018 г.

MotoGP: Фолгер няма да се състезава през 2018 г.

120
0

След зашеметяващия си подиум на Заксенринг през юли миналата година,  германския пилот Йонас Фолгер се разболя в края на сезон 2017. Диагностициран бе рядък щам на синдрома на Гилбърт, често срещано генетично заболяване, засягащо от 2% до 5% от населението, в което черният дроб не е в състояние да обработва токсините ефективно.

Пилотът на Monster Yamaha Tech 3 реши да се фокусира върху възстановяването се преди 2018 г.  Затова германецът беше принуден да обяви, че няма да може да се състезава този сезон, тъй като нито физически, нито психически е готов да се завърне на писта.

„Изключително съм тъжен, че казвам това, но няма да се състезавам с MotoGP през 2018 година, казва Фолгер. Не успях да постигна подобрение в здравословното ми състояние, както се надявах и на този етап не мога да карам машина MotoGP на 100%. Бих искал да благодаря на всички участващи, но особено на екипа на Monster Yamaha Tech3,  на завода на Yamaha в Япония, Monster Energy, HJC, IXON, Forma Boots и Rudy Project. Надявам се да се върна един ден и искам да ви благодаря за подкрепата.“

Шефът на отбора Ерве Поншарал каза, че е шокиран от решението, но го уважава напълно. Той коментира: „Във вторник получих обаждане от Боб Мур, личния мениджър на Йонас Фолгер. Не можех да повярвам на това, което Боб ми казваше по телефона, че Йонас Фолгер решил да не се състезава през сезон 2018 на MotoGP, защото не се чувства 100% психически и физически възстановен. Все още ми е много трудно да повярвам, че той няма да се състезава с нас през 2018 г., особено защото е човек, в когото имах много вяра и бях сигурен, че ще достигнем върха заедно тази година.

Напълно уважавам решението му, въпреки че е трудно да преглътнем. И все пак ще се опитам да намеря решение за заместващ пилот, което е много трудна мисия, тъй като всички бързи и добри състезатели вече са сключили договор. Но както винаги трябва да бъдем активни, изобретателни и да се надяваме, че можем да направим някой много щастлив. Ще ви информираме за развитието на ситуацията.“