Начало Moto News MotoGP: Кръчлоу триумфира сред хаоса в Аржентина

MotoGP: Кръчлоу триумфира сред хаоса в Аржентина

66
0

Пилотът на LCR Honda CASTROL Кал Кръчлоу спечели третата си победа в кариерата. Той триумфира в Гран При на Аржентина на пистата Термас де Рио Ондо, в едно хаотично състезание. На подиума му асистираха Йохан Зарко (Monster Yamaha Tech 3) и Алекс Ринс (Suzuki Ecstar). Най-щастлив бе шефът на Кръчлоу – Лучо Чекинело, тъй като отборът му води в класирането при тимовете. Това бе победа №750 в историята на Honda в Гран При. Надпреварата ще се започни с хулиганските появи на световния шампион Марк Маркес (Repsol Honda), който получи наказания и съсипа състезанието на Валентино Роси (Movistar Yamaha MotoGP). И не само неговото…  

Стартът бе забавен съображения за сигурност, защото започна леко да вали дъжд. Пилотите се прибраха в бокса, за да сменят гуми. Единственият, който остана бе пилотът Джак Милър от екипа на Alma Pramac Racing, който бе на първа позиция. При повторния старт Маркес не застана на старта, но не на мястото си на стартовата решетка. Той можеше да отиде да го заеме, но някой му каза, да стартира от питлейна.

Тогава светлините угаснаха и Милър поведе, стартирайки от първа позиция.  Дани Педроса бе (Repsol Honda) бе втори, а Зарко бе 3-и, преди да го удари Маркес. В този момент шампиона застана зад Милър, докато избута Педроса и пилотът с №26 отиде в мократа част на пистата, където падна и не продължи.

Маркес вече беше лидер, когато му показаха табела за наказание, че трябва да мине през питлейна. Така настъпи драмата в надпреварата. Причината е, че на Термас де Рио Онда питлейна е дълъг и при ограничението на скоростта от 60 км/ч. Маркес загуби много време – 27 секунди. Излезе някъде назад, извън зоната на точките.

През това време Милър бе начело на група от още трима. След него бяха Зарко, Ринс и Кръчлоу. Маркес се върна на пистата и започна да атакува пилотите един след друг. Тогава дойде инцидентът с Алеиш Еспаргаро (Aprilia Racing Team Gresini). Маркес се опита да го изпревари, двата се удариха, а  шампионът загуби една позиция. Той отноо се опита да си я върне.

В челото също имаше драми. Ринс излезе за кратко начело, заради грешка на Милър, а Кръчло мина пред Зарко. Драмата за Маркес продължи. Той изпревари Андреа Довициозо с Ducati, като догони дуетът на Movistar Yamaha MotoGP – първо Валентино Роси, а после и Маверик Винялес. Той тръгна да го атакува от вътрешната страна, но нямаше достатъчно място. Маркес удари Доктора, двамата излязоха извън пистата, и докато испанецът остана на трасето, Валентино Роси излезе в тревата на 13-ия завой и падна. Доктора продължи, но завърши далеч от зоната на точките – 19-и. С това действие Маркес отново дръпна предпазителя на бомбата на старата вражда между двамата. Шампионът продължи и стигна до финала 5-и, но отново бе наказан с 30 секунди, което го извади от зоната на точките и той стана 18-и.

Междувременно отпред битката за победа не бе по-малко оспорвана. За нея спореха трима в последната обиколка. Кръчлоу и Зарко избягаха на Ринс, за да спорят двамата във финалния сектор. Британецът обаче запази първото място и спечели третата си победа, Зарко стана втори и още веднъж стъпи на подиума, но се размина с първото място. Рин обаче за първи път стъпи на подиума във висшия клас.

За Милър остана 4-ото място, като бе пред Маркес, който получи отново наказание. Така пети стана Винялес, пред Андреа Довициозо (Ducati Team). Страхотно постижение е 7-ото място на Тито Рабат (Reale Avintia Racing). Андреа Яноне (Suzuki Ecstar) стана 8-и, следван от новака в класа Хафиз Сиахрин, който бе най-добре класиралия се новак за Monster Yamaha Tech 3. Данило Петручи (Alma Pramac Racing) оформи първата десетка, пред пилота на KTM, които постигнаха най-добрия си резултат за тази година, благодарение на Пол Еспаргаро – 11-и.