Начало Moto News MotoGP: Маркес ще вземе титлата, ако загуби 2 или по-малко точки спрямо...

MotoGP: Маркес ще вземе титлата, ако загуби 2 или по-малко точки спрямо Довициозо на Мотеги

79
0

Марк Маркес (Repsol Honda) този уикенд има първият си шанс да спечели титлата за 2018 г. Тя ще му е 5-ата във висшия клас MotoGP и 7-а в кариерата. Освен това, на това домашно за Honda трасе, японският производител може да триумфира при производителите. Така че писта Туин Ринг Мотеги може да реши всичко в шампионата при кралете. 

За да стане шампион, Маркес може да си позволи да загуби най-много 2 точки спрямо Андреа Довициозо с Ducati. Сега разликата между двамата е 77 т. и трябва да намалява под 75. Ако спечели, Маркес ше вземе титлата при всички положения. Ако Марк е втори, 3-и или 4-и на Мотеги, Дови не трябва да финишира пред него. Ако Марк завърши 5-и, Андреа не трябва да е по-напред от 4-о място. Ако Маркес е 6-и, Дови не трябва да е по-напред от 5-о място.

Ако Маркес завърши където и да е между 7-о и 15-о място, Довициозо трябва да е с 2 позиции след него. Ако испанецът не финишира, Дови не трябва да е по-напред от 14-о място. Заплаха, макар и теоретична, има и от Валентино Роси (Movistar Yamaha MotoGP), който сега изостава с 99 т. Това означава, че Роси трябва да вземе 24 т. повече от Марк, за да остане в играта. На Марк пък му е необходима само 1, за да извади Доктора от битката.

На пресконференцията днес Довициозо каза на Маркес да не бърза с празнуването, защото може да му развали настроението. Италианецът е в добра форма и има шанс да спечели надпреварата, както го направи миналата година, когато победи Марк на последния завой преди финала.  Освен това Довициозо има две първи позиции на това трасе – 2010 и 2014 г., а също и два подиума, като единият е победата му през 2017 г.

Валентино Роси си остава трети при всички случаи и след Япония, но до края на шампионата може да бъде изместен от тази позиция от съотборника си Маверик Винялес. Пилотите на Yamaha се надяват на повече успех, особено след скоростта, която показаха в Бурирам, където Доктора бе 4-и, а Винялес – на подиума. При всички случаи те ще се стремят към добро представяне на домашното си трасе. Пистата е домакинска и на друг отбор – Suzuki. Затова Алекс Ринс и Андреа Яноне са се нахъсали.

На пистата след паданията си в Арагон и Тайланд се връща и Хорхе Лоренсо. Пилотът на Ducati има три победи тук, но сега не е в добра форма заради контузиите си. Испанецът обаче не иска да отстъпва и ще стартира.