Начало Moto News MotoGP: Маверик Винялес тръгва първи във Валенсия

MotoGP: Маверик Винялес тръгва първи във Валенсия

117
0

Пилотът на Movistar Yamaha MotoGP Маверик Винялес ще стартира от първа позиция в последната Гран при за сезона на пистата Рикардо Тормо във Валенсия. Това стана след сензационна битка за последната полпозишън за сезона, в който дошлия от Q1 Винялес бе най-бърз в Q2 с 1:31.312. Той изпревари втория в класирането – Алекс Ринс (Suzuki Ecstar) само с 0.068 сек., а трети се нареди Андреа Довициозо (Ducati Team) на 0.080 сек. от Винялес и на 0,012 сек. от Ринс. Седемкратният световен шампион Марк Маркес (Repsol Honda) падна и изкълчи рамото си, но зае 5-о място.

Другата сензация бе, във Валенсия в Q2 в топ 8 се квалифицираха всичките 6 производителя – Yamaha, Suzuki, Ducati, Honda, КТМ и Aprilia. Това се случва за първи път в историята на мотоциклетната Гран При.

Шампионът Маркес падна още при първата си бърз-а обиколка на завой 4 защото загуби контрол над предницата на мотора си и изкълчи лявото си рамо при катастрофата. Маркес се върна в бокса на Repsol Honda, за да вземе резервния си мотор.  След това Довициозо зададе темпото, следван от Данило Петручи (Alma Pramac Racing), който стана първият, слязъл под 1:32 за обиколка. На следващия тур той бе още по-бърз – 1:31.531. След това Ринс подобри времето си и бе втори на 0.455 сек., следван от Довициозо, Джак Милър (Alma Pramac Racing) и Андреа Яноне (Suzuki Ecstar).

Шест минути преди края Маркес напусна питлейна и излезе на пистата.Преди да пресече финала Винялес зае предварителната първа позиция, а Маркес остана 3-и. Ринс даде още по-добро време и стана 2-и на 0.021 сек., а след това Дови излезе 3-и. винялес отново бе най-бърз и отвори разлика от 0.068 сек, а Маркес се върна 3-и на 0.130 сек. Петручи бе бърз отново и зае 4-о място, а Дови го изпревари – 3-и ринс се пробва да измъкне полпозишъна от Винялес, но не успя.

Така Винялес е на първа позиция за първи път от Арагон миналата година. Той бе на първа позиция и в Тексас, тъй като Маркес бе наказан. Времето на Маверик бе 1:31.312 с 0.068 сек. по-добро от това на Ринс, който след две катастрофи днес, ще стартира за първи път от първа редица във висшия клас. Дови остана на първа редица само на 0.080 сек. На Петручи не достигнаха само 0.022 сек. и остана 4-и, на втора редица, а до него е Маркес и отлично представилия се Пол Еспаргаро  (Red Bull KTM Factory Racing), който стана 6-и, на 0.265 сек. от времето на Венялес. Еспаргаро изравни най-доброто класиране на квалификация за KTM.

На трета редица се нареди Андреа Яноне (Suzuki Ecstar) – 7-и, на 0.317 сек. от най-доброто време. Алеиш Еспаргаро (Aprilia Racing Team Gresini) спечели 8-о място и така за първи път в историята на Гран При само 0.318 сек. разделиха мотоциклетите на 6 различни производителя. В последното състезание в кариерата си, Дани Педроса (Repsol Honda) ще стартира 9-и. Милър оформи топ 10, а на 4-а редица до него са Йохан Зарко (Monster Yamaha Tech 3) и Микеле Пиро (Ducati Team).